Hollanda'nın en büyük içme suyu şirketi Vitens'in CEO'suna göre, hanelerde kullanılan su faturası, yüksek enflasyon nedeniyle gelecek yıl en az yüzde 10 artacak. Bunun yanında su şirketlerinin sürdürülebilir yatırımlarını kısmen müşterilere aktarmasıyla faturadaki artışın yüzde 20 ila 25'e kadar çıkabileceği tahmin ediliyor. 

Dört kişilik bir aile ortalama yılda yaklaşık 169 metreküp su kullanıyor. Bu da ayda yaklaşık 20 euroya denk geliyor. Ancak önümüzdeki yıl yapılacak zamla birlikte aylık fatura bedelleri birkaç euro veya yıllık bazda yaklaşık 25 euro kadar artacağı tahmin edilmekte.

Radio 1’e konuk olan Vitens CEO’su Jelle Hannema, programda yaptığı açıklamada “Fatura yükselecek. Sadece iklim değişikliği nedeniyle yatırım yapmamız gerekiyor. Gelecek yıl için toplamımızı yapıyoruz ve sadece enflasyondan bahsediyoruz. Vitens’de ve diğer meslektaşlarımızdan yüzde 10'luk bir artışı düşünmeniz gerektiğini duyuyorum.” yorumunu yaptı.

Hannema 'ya göre bu zam miktarına sürdürülebilir yatırımların maliyetleri de eklendiğinde zam miktarı yüzde 20 ila 25 arasında olacak. 

“Sadece gerekeni yapmalıyız.” diyen Hannema “Bunun için de gerekli yatırımları yapabilmemiz ve gerekli yüzdeleri uygulayabilmemiz gerekiyor.” şeklinde ifade kullandı.

Bir başka Vitens sözcüsü ise Hannema'nın açıklamalarını doğruladı ancak yapılacak yatırımların 'uzun vadede' gerçekleşeceğini özellikle belirtti. Sçözcü “Su şirketleri, Vewin şemsiyesi altında yapılacak oran artışı da dahil olmak üzere tüm seçenekleri ortaklaşa inceliyor. Tasarruf ve su dostu tasarım gibi önlemler de masaya yatırıldı” dedi.

Vitens sözcüsü ayrıca su şirketlerinin hanelerde kullanılan suyun fiyatını sınırlı bir oranda artırabileceklerini ve hissedarlardan (il ve belediyeler) izin alınması gerektiğini sözlerine ekledi.

Foto: SHTTEFAN - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın