Kabine tarafından Çarşamba günü yapılan açıklamada, devam eden kuraklık nedeniyle Hollanda'da su sıkıntısı çekildiği resmi olarak duyuruldu. Acil Su Dağıtımı Planının devreye sokulduğu belirtilen açıklamada, setlerin, turbalıkların ve çok hassas doğa alanlarının mümkün olduğunca uzun süre su ile beslenmesinin sağlanacağı kaydedildi. Önümüzdeki haftalarda ise önlemler artırılabilir.

Su dağıtım yönetimi devreye girdi!
Altyapı ve Su Yönetimi Bakanı Mark Harbers, temmuz ayı ortalarından bu yana su sıkıntısının giderek arttığını ve şuanda “su kıtlığının” resmi olarak açıklandığını belirtti.

Bakan Harbers, yeni plana göre sınırlı miktarda tatlı suyun kontrollü olarak ve önceliklere göre dağıtılacağını belirtti. Verilen kararla birlikte şuanda Hollanda’nın Vallei en Veluwe bölgelerinde uygulanan su yönetimi politikası, tüm Hollanda için geçerli oldu. 

Açıklanan plana göre öncelik “setleri güvende tutmak ve doğaya ve turbalıklara geri dönüşü olmayan zararları önlemek” olacak. İkinci etapta tatlı su, içme suyu ve enerji arzını korumak için kullanılacak. Sıralamada daha sonra sanayi, tarım ve denizcilik gibi alanlar gelecek.

“İçme suyu henüz tehlikede değil”
Altyapı ve Su Yönetimi Bakanı Mark Harbers Çarşamba günü Temsilciler Meclisi'ne gönderdiği yazılı açıklamada, 2018 yılından bu yana ilk kez Su Kıtlığı Yönetim Ekibinin (MTW) bir araya geleceğini aktardı.

Rijkswaterstaat, su kurulları, içme suyu şirketleri, bölge yöneticileri ve üç bakanlıktan oluşan Su Kıtlığı Yönetim Ekibi, birkaç bölgeyi veya tüm ülkeyi etkileyen su ile ilgili sorunlarda alınacak önlemlere karar veren kurum olarak işlev görmekte.

Şuanda içme suyunda bir problem yaşanmadığını belirten Bakan Harbers, yine de vatandaşlara da seslendi. Bakan “arabalarını yıkamaları mı yoksa şişme havuzu tamamen doldurmaları mı gerektiğini dikkatlice düşünsünler” dedi.

Bazı önlemler daha önceden alındı

kuraklık

Devam eden kuraklık nedeniyle, ülkenin farklı yerlerinde geçtiğimiz aylarda önlemler alındı. Bazı bölgelerde hendeklerden ve diğer suyollarından gelen suyun, örneğin endüstriyel kullanım, tarım veya ağaçların ve spor alanlarının sulanması için kullanımına yasak getirildi.

Gelderland bölgesinde IJssel'in bazı kısımlarında gemilerin birbirlerini geçmelerine de yasak getirildi. Su seviyesinin düşük olması nedeniyle büyük gemilerin seyir edeceği kanallardaki su yolları daraltıldı. Bunun yanı sıra çok miktarda içme suyu elde edilen IJsselmeer'in su seviyesinin de mümkün olduğunca yüksek tutulmaya çalışıldığı belirtiliyor.

Foto: AD gazetesi video screenshot (Aşırı kuraklık nedeniyle Ren Nehri'nde bulunan  gemi enkazı yeniden ortaya çıktı)

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın