Hollanda’da göçmen kökenlilerin kiralık konut ararken ayrımcılığa uğradığı yıllardır gündeme gelen bir konu. Bu konuda bazı belediyeler sıkı tedbirler almak için hareket etse de pratikte hala ayrımcılığın devam ettiği görülüyor. İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı 2023 Konut Kiralama Ayrımcılığı İzleme raporu da bu bilgiyi teyit ediyor. Rapora göre, geçtiğimiz üç yıl içerisinde Fas kökenlilere daha fazla ayrımcılık yapıldığı ortaya çıktı. Kiralık ev arayan Faslı erkekler Hollandalılara göre yüzde 18, kadınlar ise yüzde 9 daha fazla ayrımcılığa maruz kaldı. 

Araştırma sonucuna istinaden Temsilciler Meclisine bir açıklama yazısı gönderen Konut Bakanı De Jonge, “Konut ayrımcılığı bir gecede çözülemeyen ve çok sabır gerektiren kalıcı bir sorundur. Ayrımcılıkla mücadele bu nedenle sürekli ilgimizi hak ediyor.” şeklinde ifade kullandı.

Araştırma sonucuna istinaden Temsilciler Meclisine bir açıklama yazısı gönderen Konut Bakanı De Jonge, “Konut ayrımcılığı bir gecede çözülemeyen ve çok sabır gerektiren kalıcı bir sorundur. Ayrımcılıkla mücadele bu nedenle sürekli ilgimizi hak ediyor.” şeklinde ifade kullandı.

Üç binden fazla ilana başvuru yapıldı
Araştırmada, üç binden fazla kiralık konut ilanına, adı hariç tüm yönleriyle benzer olan hayali profillerle başvuru yapıldı. Başvuru yapan kişilerin isimleri Faslı olarak kabul edilen Karim Azzouzi ve Mohamed Abdelaziz gibi isimlerle değiştirildi. 

Bazı gruplara karşı ayrımcılık azaldı
Bakanlık adına araştırmayı yapan Verwey-Jonker Enstitüsü'nden Andrew Britt, Bu yıl, Faslı kadın isimlerine, Polonya kökenli isimlere ve eşcinsel çiftlere yapılan hayali profiller üzerinden verilen cevaplarda ayrımcılık tespit edilmedi ya da nadiren tespit edildiğini aktardı. Bu azalmanın neden olduğu ise tam olarak tespit edilemedi.

Britt, bu durumun, kiracı ayrımcılığına karşı hükümet yürüttüğü kampanyalar veya bazı sektör kuruluşlarında ayrımcılık konusunda daha fazla farkındalık ve dikkatle ilgili olabileceğini söylüyor.

Aday seçiminde önyargılar öne çıkıyor
Kiracı adayları arasında Faslı erkeklerin neden başvurularına cevap alamadığı ise bilinmiyor. Verwey-Jonker Enstitüsü bunun güvenilirlikleri hakkındaki önyargılar ve stereotiplere dayanabileceğini belirtiyor. Enstitü kiralık konut piyasasında daralma olduğunda ev sahiplerinin güçlü bir pozisyonda olduğunu ve normalde bu tür kriterlere izin verilmediği halde seçimi kişisel tercihlere dayandırdığını belirtiyor.

Bilinçli olarak dışlanıyor
Araştırmada emlak bürolarında yaşanan ayrımcılık için 'gizemli aramalar' yapıldığı belirtiliyor. Görevlendirilen kişiler tarafından aranan acentelere  'Yabancılara, örneğin Faslılara kiralamamak mümkün müdür?' gibi sorular soruldu.

Emlak bürolarının büyük çoğunluğunun bu tip soruların neredeyse üçte birinden fazlasına olumlu yanıt verdiği belirtilen araştırmada, son üç yılda kiracıları dışlama konusunda bir değişikliğin olmadığını gösterdiğine vurgu yapıldı. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki

Editör: Aslı Onuş