Hollanda’da aileler özellikle Gino cinayeti sonrasında çocuklarının güvenliği konusunda daha fazla endişe duymaya başladı. Olası bir tehlike ile karşılaşmamak için çocuğuna gps sinyali ile takip edilebilen akıllı saatlerden alan ailelerin sayısı arttı. Ancak uzmanlar bunun tek çare olmadığını ve ailelerin çocukları ile açık bir şekilde konuşması gerektiğini belirtiyor.

Hollanda’yı derinden etkileyen 9 yaşındaki Gino van der Straeten’in ölümü etkisini halen devam ettiriyor. Birçok aile çocuklarının güvenliğinden endişe duyuyor. 

Özellikle sosyal medyada yapılan paylaşımlarda aileler çocuklarına gps bağlantılı akıllı saatlerden aldığını, bu sayede çocuğunun nerede olduğunu görebildiğini ve gerekli olduğu durumda kendisine ulaşabileceğini belirtiyor. Ancak uzmanlara göre bu aletlerin kullanılması ne kadar iyi olsa da çocuğun güvenliği için yeterli değil.

Konu ile ilgili RTL haber sitesinde yer alan bir haberde de özellikle Gino’nun ölümünden sonra web siteleri üzerinden satın alınan akıllı saatlerin arttığına ve Google’da aranan kelimeler arasında “akıllı saatler” kelimesinin liste başına çıktığına dikkat çekildi.

GPS bağlantısı olan bir akıllı saat ile çocuğun bulunduğu yeri görmek mümkün. Ayrıca bu saati kullanan bir kişi, saat aracılığıyla telefon araması yapılabiliyor veya tehlike sinyali göndererek tanıdıklarını durumundan haberdar edebiliyor.

“Bu saatler güvenliği garanti etmez”
Ebeveynlik uzmanı Krista Okma RTL’e yaptığı açıklamada bir çocuğun akıllı saat kullanmasında prensipte bir sakınca olmadığını ancak, bunun aslında “Güvenliği garanti eden” bir yöntem olmadığını belirtti. 

Okma ebeveynlerin çocuklarla açık bir şekilde konuşması gerektiğini vurgularken “Çocuklarınıza yabancılarla kesinlikle bir yere gitmemelerini ve eğer kendilerini rahatsız hissediyorlarsa mutlaka oradan uzaklaşmaları gerektiğini tembihlemeniz, özellikle çok önemli.” dedi.

Okma “zarar vermek niyetinde olan birinin bu saati çocuğun kolunda bırakacağını hiç zannetmiyorum. Ayrıca çocuk saatini kaybedebilir veya gps sinyali gönderemeyecek bir konumda olabilir.” şeklinde uyardı. 

“İstismar vakalarında failler genellikle tanıdıklardır” 
Kennisnet vakfının dijital beceriler danışmanı Remco Pijpers ise ailelerin akıllı saat alma refleksinin anlaşılır bir durum olduğunu belirtirken, “Gino’nun başına gelenler her ebeveynin korktuğu bir durum. Çocuğunuzun aynı şeyi yaşamasını nasıl önleyebileceğinizi düşünmeye başlamanız çok mantıklı.” dedi.

Pijpers; yabancılar tarafından kaçırılanların istisna olduğuna dikkat çekti ve özellikle istismar vakalarında faillerin, tanıdık bir sima olduğunu, bu durumda ise akıllı saatlerin yardımcı olamayacağını sözlerine ekledi.

Pijpers; “İstismar vakalarında failler genellikle tanıdıklardır: bir aile üyesi, bir aile dostu, futbol antrenörü vs. Çocuğunuzun yerini biliyorsunuz ve orada emin ellerde olduğunu düşünüyorsunuz. Ancak bir GPS saati size orada çocuğunuza kötü bir muamele olduğunu söylemeyecektir.” dedi.

Çoğu çocuğun böyle bir saati olmadan da gayet iyi olduğunu belirten Pijpers, ebeveynlerin özellikle “çocuğa böyle bir saat vermek gerçekten iyi bir fikir mi? değil mi?” sorusunu cevaplaması gerektiğini bazı durumlarda da ailelerin çocuğun nerede olduğunu devamlı kontrol ederek daha fazla endişe içinde olacağını belirtti.

Her ailenin yapısı farklı
Her ailenin kendi içyapısına göre hareket edeceğini ancak ebeveyn ve çocuk arasındaki ilişkinin bir saat yüzünden bozulmaması gerektiğine vurgu yapan Pijpers, ebeveynlerin bu tür ‘gadget'ları kullanmanın diğer yönlerini de dikkate almasını, örneğin “cihazın konumunu veya diğer verileri başka kim görebilir? Ebeveyn ve çocuk arasındaki güven ilişkisini nasıl etkiler?” gibi hususları değerlendirmesini önerdi.

 “Hepsinden önemlisi…”
Pijpers ebeveynlerin çocukları ile açıkça konuşmasının büyük önem taşıdığına dikkat çekerken “Örneğin birinin evine girdiğinde mutlaka sizi bu durumdan haberdar etmesini bilmesi gerekir” şeklinde ifade kullandı ve son olarak şunları ekledi: “Ama hepsinden önemlisi, başlarına bir şey geldiğinde nasıl başa çıkacaklarını bilmeleri gerekiyor. Daha sonra bir şeylerin doğru gitmediğini hissettiklerinde de oradan derhal uzaklaşmalı”

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın