Hollanda’da giderek daha fazla sektörde çalışanlar maaşların yetmediği ve alım gücünün düştüğünü belirterek seslerini duyurmak için greve gidiyor. Yaşanan yüksek enflasyona karşı maaş artışı talebinde bulunulan sektörlerin içinde toplu taşımadan atık şirketlerine, perakende mağazalarından içecek endüstrisindeki toptancılara kadar farklı sektörler yer alıyor.

Perşembe günü Arriva, Keolis gibi bölgesel çalışan toplu taşıma şirketleri greve gitti. Cuma günü de devam eden greve tur şirketleri bünyesinde çalışan otobüs şoförleri de dahil oldu. Ancak ülkede şuanda sadece toplu taşıma şoförlerinin grevi yapılmıyor. 

Bugün maaşlara zam talebiyle greve giden PostNL kamyon şoförlerinin yanı sıra, Etos ve Bijenkorf gibi perakende sektöründe adı bilinen mağazalarda çalışanlarının da bir eylemi var. Mağaza çalışanları, en az yüzde 10’luk maaş artışı talebiyle öğle saatlerinde Utrecht’te bir araya gelecek. 

Alınan son bilgilere göre bugün içecek sektörü toptancıları ve teknik ürün satışı yapan toptancıların da greve gideceği belirtildi. İçecek toptancılığı sektöründe çalışan ve sendikaya dahil olan 20 bin kişinin greve katılacağı açıklandı.

Amsterdam, Almere, Rotterdam ve Tilburg şehirlerinde ise 24-30 ocak tarihlerinde atık toplayıcılarının iş bırakma eylemi gerçekleştirilecek. 24-25 ocakta Almere’de, 25 ocakta Tilburg ve Rotterdam’da ve 30 ocakta da Amsterdam’da çalışan çöpçüler iş bırakma eylemi gerçekleştirecek ve çöpleri toplamayacak.

Grev dalgasının büyüme ihtimali yüksek
Toplu iş sözleşmesi uzmanlarından Henk Strating nu.nl sitesine yaptığı açıklamada bu yıl grev dalgasının büyüyeceği tahmininde bulundu. Strating “Sendikalar daha fazla üye kazanıyor ve bu onları daha da güçlendiriyor. Ayrıca sendikalar, De Nederlandsche Bank'ın ücretlerin artırılabileceğini belirten açıklamalarıyla desteklendiklerini düşünüyorlar. Bu, çeşitli sektörlerde daha fazla huzursuzluğa, eylemlere ve grevlere yol açacaktır.” şeklinde açıkladı.

İşverenler derneği AWVN, toplu iş sözleşmesi masalarındaki atmosferin bir yıl öncesine göre daha sert geçtiğini duyurdu ve grev dalgasının yayılacağı tahmin ettiklerini, ancak yapılacak grevlerin toplumu bozacak kitlesel grevler şeklinde olmasını beklemediklerini dile getirdi.

AWVN'den alınan rakamlara göre, geçen yıl 3,93 milyon çalışan için 423 toplu iş sözleşmesi imzalandı. Ortalama ücret artışı yüzde 3,4 oldu ancak bu rakam yüzde 10’luk enflasyonun çok altında kaldı.

İşçi sendikası FNV için bu durum, toplu iş sözleşmesi müzakerelerine daha sıkı bir şekilde girmek ve maaş artışı için baskı yapmak için bir neden oldu. Farklı sektörlerde birçok çalışanın iş bırakma eylemine istekli davrandığını belirten sendika yetkilileri, grev dalgasının kaçınılmaz bir hale gelebileceği yorumunu yaptı.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.