Danışmanlık ve mühendislik kuruluşu Arcadis tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre Hollanda’nın en sağlıklı kenti Groningen. Araştırmaya dahil edilen 25 şehirden en sağlıksızı ise Rotterdam.

Arcadis 25 Hollanda şehrini yeşil alanlar, bisiklet dostu olma ve sıcak stresiyle mücadele gibi 'sağlık' açısından önemli olan noktalarda değerlendirdi. Groningen, tıpkı iki yıl önce olduğu gibi, listenin başında yer aldı. 

RIVM verilerini kullanan Arcadis, şehirlerdeki beş farklı faktörü karşılaştırdı. Araştırmacıların ele aldığı farktörler şu şekilde: 

  • şehrin sağlıklı bir çevreye sahip olup olmadığı, 
  • şehrin bisiklet ve yaya dostu olup olmadığı ve kapsamlı bir toplu taşıma ağına sahip olup olmadığı, 
  • şehrin sağlıklı açık alanlara sahip olup olmadığı, 
  • şehirdeki hava kalitesi, gürültü kirliliği ve ısı stresi 
  • şehirde sosyal etkileşim için yeterli alan olup olmadığı.

Yapılan araştırmaya göre hemen hemen tüm şehirler geçtiğimiz yıllarda daha ‘sağlıklı’ şehir yapısına kavuştu. Ancak Amsterdam, Den Haag, Utrecht ve Rotterdam bu yenilenme sürecinde oldukça geri kaldı. Dört büyük şehirdeki özellikle yapılaşmanın yoğun olduğu ve yoksul bölgelerde, hava kalitesinin kötülüğü dikkat çekiyor.

Listede; bisikletin yoğun olarak kullanıldığı Utrecht kenti on dördüncü sırada yer alıyor (2020'de on ikinci sıradaydı). Sıralamada Den Haag on altıncı ve Amsterdam on sekizinci sırada yer alırken, Rotterdam yirmi beşinci sırayla listeyi kapatıyor.

Yapılan araştırmayı haberleştiren Algemeen Dagbald gazetesinde, Arcadis'e göre COVID-19 salgını sırasında, şehir sakinlerinin daha fazla yürümeye başlaması nedeniyle, yeşil şehirlere de daha fazla ihtiyaç olduğunun anlaşıldığı kaydedildi. Ancak evden çalışma kültürü daha fazla yaygın kullanılmaya başlandığı için bu ihtiyaç da geriledi. 

Arcadis, şehirlerin bir ikilem içerisinde olduğunu daha yeşil hale gelmek için çabaladıklarını, ancak aynı zamanda konut sıkıntısı nedeniyle daha fazla ev inşaat yapılması gerektiğini kaydetti.

Hollanda’da sağlıklı şehirler sıralaması

  1. Groningen
  2. Emmen
  3. Apeldoorn
  4. Nijmegen
  5. Maastricht
  6. Almere
  7. Amersfoort
  8. Haarlem
  9. Enschede
  10. Breda
  11. Arnhem
  12. Eindhoven
  13. Leeuwarden
  14. Utrecht
  15. Terneuzen
  16. Den Haag
  17. Tilburg
  18. Amsterdam
  19. Zaanstad
  20. Rotterdam

©Sonhaber.eu
Foto: Rick van Houten - Unsplash

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.