Trimbos Enstitüsü’nün gençler arasındaki nikotin ve tütün kullanımını konu alan Gençlik Monitörü araştırmasında ortaya çıkan rakamlar oldukça endişe verici. Enstitü tarafından yapılan açıklamaya göre 12-17 yaş arası gençler arasında elektronik sigara kullanımı (Vape) dikkat çekici şekilde yüksek. Bu gruptaki neredeyse her 5 gençten biri e-sigara kullandığını belirtiyor. Enstitüye göre normal sigara kullanan gençlerle elektronik sigara (e-sigara) kullanan gençlerin sayısı neredeyse eşitlendi.

I&O Research tarafından yürütülen araştırmada 12-25 yaş arası 4 bin 732 gençle görüşme yapıldı. Bu yaş grubundaki katılımcıların yüzde 21,7’si geçtiğimiz yıl içerisinde e-sigara kullandığını, yüzde 27,4’ü ise normal sigara kullandığını belirtti. Düzenli olarak sigara içen gençlerin yüzde 69,1’i ise her ay e-sigara’da kullandığını beyan etti.

Bir diğer dikkat çekici nokta ise e-sigara kullanıcılarının yaşlarının küçük olması. 12 ila 14 yaş arası gençlerin yüzde 10.2'si, 15 ila 17 yaş arası gençlerin ise yüzde 23.3'ü zaman zaman bir e-sigara kullandıklarını belirtiyor.

Gençlik Monitörü'nde, ‘snus’ adı verilen nikotin torbaları için de dikkat çekildi. Gençlerin yüzde 4.3'ü geçen yıl ‘snus’ kullandığını belirtti. Hollanda'da, torba başına 0,035 miligramdan fazla nikotin içeren snus torbalarının satışı yasak. Ancak bu tür torbaların yasadışı yollarla satışının yapıldığı da biliniyor. 

Durum endişe verici
Trimbos web sitesinde elde edilen sonuçlara yönelik olarak Epidemiolog Esther Croes tarafından verilen bir açıklamada, gençlerin büyük bir kısmının hem e-sigara hem de normal sigara kullanmasının endişe verici olduğuna dikkat çekildi. 

Doktor Croes, Vapen (e-sigara kullanımı), normal sigara içmeye göre daha masum gibi görünse de, aslında öyle olmadığını belirtirken, "Günümüzdeki e-sigaralar genellikle nikotin tuzu içeriyor. Bu, boğazda keskin olmayan ve beyine hızla ulaşan bir nikotin formu. Bu şekilde gençler hızla ve farkında olmadan nikotine bağımlı hale geliyor.” şeklinde ifade kullandı.

Croes snus kullanımı için de "Yasak bir ürün için bu oran olağanüstü yüksek," yorumunu yaptı.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş