Ödeyemediği faturalarından dolayı yasal prosedürlere takılanların bir nebze nefes almasına olanak sağlayacak yeni yasa tasarısı, Yargı Konseyi (Raad van Rechtspraak) tarafından da destek gördü.

Hollanda’da ödeyemediği faturalarından dolayı borç batağında boğuşan ve bu nedenle defalarca yasal işlemlere, yeniden taksitlendirme veya haciz gibi sorunlarla karşılaşan kişilerin sayısı giderek artıyor. Bu durumu değiştirmek ve borçlulara biraz nefes almalarına olanak sağlamak için yeni bir yasa tasarısı sunuldu. Tasarı, borçlarını tek seferde ödeyemeyen kişilerin durumunu iyileştirmeyi amaçlıyor. 

Mevcut yasaya göre bir kişi borcunu ancak alacaklı kabul ederse taksitler halinde ödeyebilir. Örneğin elektrik faturalarını ödeyemediği için borçlu durumuna düşen bir kişi ancak kurum kabul ettiği takdirde borcunu taksitlendire biliyor.

Tasarı borç ödeme yönteminde değişiklik yapmayı ve kişiye özel geri ödeme yöntemini uygulamaya koymayı hedefliyor. Yürürlüğe girmesi beklenen tasarıya göre bir hakim, borçlu olan kişinin borcunu birkaç taksitte ödeyebilmesi kararını verebilecek.

Kişiye özel çözüm sunulabilecek
Yargı Konseyi (Raad van Rechtspraak) tarafından da destek gören tasarının kişiye özel çözümler sunabileceğine inanılıyor.

Konsey; hakimlerin, borçlarıyla boğuşan ve bu nedenle defalarca yasal işlemlere dahil olan borçlu grubu hakkında endişe duyduğunu, bu nedenle bir mahkemeye ödeme düzenlemesi yetkisi tanınmasına olumlu bakıldığı belirtildi.

Yargı Konseyi tasarı ile ilgili paylaştığı tavsiye açıklamasında özellikle “Bu; tüm tarafların dahil olduğu, gerçekçi bir ödeme düzenlemesine yol açabilir.” yorumu yapıldı.

Yeni yasanın ne zaman yürürlüğe gireceği henüz bilinmiyor. Teklifin önce Danıştay'dan ve ardından Temsilciler Meclisi ile Senato'dan onay alması gerekiyor.

Foto: Elisa Ventur - Unsplash

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.