Enerji şirketi Eneco Ocak ayı itibarıyla, değişken enerji aboneliklerinde indirime gideceğini açıkladı. Şirket açıklamasında, müşterilerin yaklaşık üçte birinin 2023 yılı başından itibaren yüzde 12 oranında daha az ödeme yapacağını kaydedildi.. Yeni tarife yalnızca enerji tavan fiyatın üzerindeki tüketimler için geçerli olacak.

Şirketin yaptığı açıklamaya göre yeni tarifede aboneler gaz için metreküp başına 2,99404 euro ve elektrik için kilovatsaat başına 0,68677 ödeme yapacak. Bu ücrete mevcut enerji vergileri ve yüzde 21 KDV de dahil. Bu fiyatlar hükümetin belirlediği tavan fiyat uygulamasında geçerli olan toplam kullanımın üzerindeki kullanımlarda geçerli olacak.

Farklı gruplar için farklı tarife
Eneco üç grup için farklı tarife uyguluyor. Birinci grup için ekim ayında tarife ayarlaması yapıldı ve şuanda bu grup düşük tarifeden ödeme yapıyor. 

İkinci grubun tarife ayarlaması Kasım’da ve üçüncü grubun ise Aralıkta yapılacak. Bu iki grubun yeni tarife ayarlama dönemi şubat ve mart ayları.

Enerji tavan fiyat uygulaması
Hükümetin yaşanan hayat pahalılığında vatandaşa destek vermek için aldığı karara göre önümüzdeki yıl elektrik ve gaz için tavan fiyat uygulaması geçerli olacak. Alınan nihai karara göre vatandaşların elektrik için ödediği azami fiyat kilovatsaat başına 40 sent ve gaz için ödenen maksimum fiyat ise metreküp başına 1,45 euro olacak. 

Tavan fiyat uygulaması hanelerin yıllık tüketim miktarına göre hesaplandı. Hükümetin belirlediği hanenin yıllık gaz tüketimi 1200 metre küp ve elektrik tüketimi ise 2900 kilovat saat. Bu kullanımı geçen hanelerin faturaları, şirketlerin belirlediği tarife üzerinden faturalandırılacak.

Enerji tavan fiyat uygulamasının dışında enerji faturalarını vergiler yüzünden de artmakta. 2022 yılında yüzde 9’a indirilen katma değer vergileri önümüzdeki yıl yüzde 21’e çekilecek. Bunun yanı sıra enerjiye uygulanan vergiler yükselecek ve tüketicinin vergiden geri alacağı miktarlar da azaltılacak.

Hollanda’da tüketicilerin ödediği enerji faturalarının yüzde 60 ila 80’i tedarik ve depolama maliyetinden (Gaz ve elektirik) yüzde 20 ila 30’u vergilerden, yüzde 5 ila 10’u şebeke yönetim giderlerinden ve yüzde 5’i de nakliye ve şirket kar marjından oluşmakta.

©Sonhaber.eu

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.