Demokratlar66 (D66) partisinin Temsilciler Meclisinin onayına sunduğu tasarı, birçok parti tarafından destek gördü. Onaylanması halinde önümüzdeki yıl 30 yaş üzerindeki kadınlara kendi kendilerine test yapabilecekleri ücretsiz rahim ağzı kanseri test kiti gönderilecek.

Hollanda’da yapılan ve bir ön aşama olarak hastalığın erken teşhisine yardımcı olan rahim ağzı kanseri taramasında, 2021 yılında 30 ila 60 yaş arasındaki kadınların yüzde 55'ine yakının bu taramaya katıldığı biliniyor. Bu sayının çok az olduğunu belirten D66, sunduğu tasarı ile ön taramaya katılım oranının artmasını hedefliyor.

D66 Milletvekili Wieke Paulusma, belirli yaş grubundaki kadınlara gönderilecek test kitleri sayesinde erken tanı şansının da artacağını düşündüğünü dile getirdi.

Kanserle mücadele Vakfı KWF, sunulan tasarının çok sevindirici olduğunu, bu şekilde yüzde 55’lik taramaya katılım oranının artacağını ümit ettiklerini açıkladı. Vakıf “Önceki testlerden bilindiği gibi, kendi kendini test etmenin daha fazla kadının katılımını sağladığını görüyoruz. Şimdi yüzde 55’i katılıyor ve bu çok düşük. Örneğin meme kanseri için katılım oranı yüzde 80. Ne kadar erken yakalarsanız, o kadar daha iyi bir tanı ve tedavi şansı olur. “şeklinde açıklama yaptı.

30 yaşındaki kadınlara test gönderilecek
Tasarının kabul edilmesi halinde önümüzdeki yıl ilk kez nüfus taramasına katılacak olan 30 yaşındaki kadınlara standart olarak evde kendi kendilerine yapabilecekleri test kitlerinden gönderilecek. Kendi kendine örnekleme testini yapan ve kötü huylu hücreler olduğu ortaya çıkan kadınlar, kendi ev doktorları ile iletişime geçerek sağlık kurumlarında yeniden test yaptırabilecek.

Aralık ayı ortasında meclise tasarı ile ilgili olarak bu konuda ek bilgiler içeren bir açıklama gönderilecek. 

Katılımın düşük olmasının nedeni hastalığa önem vermemek
Nüfus taramasına katılımın düşük olmasının olası nedeni olarak genç kadınların hastalanma olasılığını göz ardı etmesi gösteriliyor. Ancak bazı uzmanlara göre bazı kadınlar ev doktoru aracılığı ile yapılan testleri ve bu testin sonuçlarını ürkütücü bulduğu için test yaptırmaktan kaçınıyor.

Hayatta kalma şansı yüzde 96
Smear testleri kadının rahim ağzı kanseri olmadan, kanser olma ihtimalinin olup olmadığını gösteriyor.
Rahim ağzı hücreleri yapılan test sırasında diğer hücrelere göre farklı görünür. Genelde bunlar kanser hücresi olmayan ancak uzun vadede kanser hücresine dönüşme riski yüksek olan hücrelerdir. 

Sağlık Bakanlığına bağlı Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü RIVM, her yıl yaklaşık 800 kadının rahim ağzı kanserine yakalandığını belirtiyor. Genellikle bu hastalığa 30 ile 55 yaş arasındaki kadınlar yakalanıyor. Erken tanı konan kadınların hayatta kalma oranının yüzde 96 olduğu belirtiliyor.

Kanserle Mücadele Vakfı KWF'nin rakamlarına göre 2021'de 947 kadında rahim ağzı kanseri teşhisi kondu ve bunlardan 213’ü hayatını kaybetti.

Fotoğraf: RIVM

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.