Her yeni yıl da olduğu gibi 2023’de vatandaşın cebini etkileyecek bazı değişiklikler yapılacak. Bunların başında araç sahiplerini ilgilendiren vergiler gelmekte. Önümüzdeki yıl motorlu taşıt vergisi artacak, bu yıl akaryakıta uygulanan indirim kaldırılacak. Yeni araç alacaklar ise daha fazla vergi ödemek zorunda kalacak.

2023’de araç sahiplerini ilgilendiren değişiklikler

Elektrikli araç
Hükümet elektrikli araçların kullanımını teşvik etmek amacıyla vergi avantajları sunuyor ve bu sayede otomobil hareketliliğini daha sürdürülebilir hale getirmek için çabalıyor.

Şirket aracının özel olarak da kullanılması halinde ek ödeme yapmanız gerekmekte. Fosil yakıtla çalışan otomobiller için (CO2 yayan), otomobilin katalog değerinin yüzde 22'sini vergiye tabi. Elektrikli otomobillerde bu yüzde, daha düşük seviyede. Elektrikli araçlar için belirlenen yüzde 2023'te bu yılki ile aynı kalacak, ancak bu indirim oranı uygulanacak miktar değişecek.

1 Ocak'tan itibaren, ek ödeme yüzdesi yalnızca aracın katalog değerinin ilk 30.000 eurosu için geçerli olacak. 30.000 euroyu geçen miktarlarda yüzde 22 ödeme yapılacak. Eğer hidrojenle çalışan araç kullanıyorsanız, katalog değerinin yüzde 16'sı kadar ödeme yapılacak.

Motorlu Taşıt Vergisi 
Bir kısmı bölge yönetimine bir kısmı ise hükümet kasasına kesilen motorlu taşıt vergisinde 6 bölge zam yapma kararı aldı. Devlete giden kısım için oranlar yüzde 4,75 artıyor. Bölgeler için ayrılan payın yüksekliği bölge yönetimi tarafından belirleniyor.

Yol vergisi oalrak da anılan motorlu taşıt vergisi miktarını artıracak olan bölgeler: Zuid Holland, Limburg, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant ve Groningen

Drenthe, Frieslan, Zeeland, Flevoland, Overijssel ve Noord Holland bölgelerinde 2022 yılındaki motorlu araç vergi miktarları 2023 yılında da geçerli olacak.

Zuid Holland bölgesinde motorlu araç vergileri önümüzdeki yıl yüzde 3,9 puan ve Groningen’de yüzde 1,2 puan artacak. Önümüzdeki yıl en düşük araç vergisi Noord Holland bölgesinde olacak.

Yeni araçlara uygulanan vergiler
Önümüzdeki, yeni araç alırken ödenen vergi miktarı (bpm) de artacak.  Bu miktar, satın alınan aracın  kilometre başına ölçülen CO2 emisyonuna bağlı. Aracın hangi emisyon grubuna girdiği, araç sahibinin ödeyeceği vergi miktarını belirliyor. 2023 öncesi grupların sınırlarında değişiklik yapıldı. 

Bunun yanı sıra, 1 Ocak'tan itibaren dilim başına oranlar (yüzde 6,3'lük enflasyon düzeltmesi hariç) yüzde 2,35 artacak. Bu nedenle emisyonlu arabaların satın alınması daha da pahalı hale gelecek.

Sadece CO2 emisyonlarının gramı başına düşen miktarı artmakla kalmayacak, aynı zamanda 'sabit taban' (emisyon aralığı başına bpm'nin sabit kısmı) da artacaktır. 2022'de kilometre başına 82 grama kadar emisyona sahip otomobiller için 376 euro olan bu miktar, 2023'te 400 euroya çıkacak.

Plug-in Hibrit elektrikli araçlar için ‘sabit taban’ ödemesi alınacak. Elektirikli araçlar için sabit taban ödemesi ilerleyen zamanlarda uygulamaya girecek.  

Akaryakıt vergisi
Bu yıl içerisinde bir anda aşırı artan akaryakıt fiyatları nedeniyle hükümet vergilerde indirime gitmişti. 1 ocak 2023 tarihinden itibaren akaryakıt vergileri eski seviyesine dönecek. Buna göre benzin, dizel ve LPG için önümüzdeki yıl yüzde 21 vergi uygulanacak. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.