Pazar araştırma bürosu GfK tarafından yapılan bir araştırmaya göre süpermarketlerden günlük alınan ürün fiyatları son altı ay içerisinde yüzde 11'in üzerinde arttı. Vatandaşlar diğer ürünlere göre daha hesaplı olan “market markalı” ürünleri tercih ederken, marketler arasındaki fiyat farklarını kovalayanların sayısı artmaya başladı. 

AD gazetesinde yer alan bir haberde Gfk’nın yaptığı araştırma sonuçlarına yer verildi. GfK her ay, aynı süpermarketlerden belirlenen 55 ürünü satın alarak aradaki fiyat farkını karşılaştırıyor.

Yapılan bu incelemeye göre, geçtiğimiz yıl Ağustos ayında seçilen ürünler için 100 euro ödenirken, bu ay aynı ürünler için 111,30 euro vermek zorunda kalınıyor. Seçilen 55 ürünün içinde ekmek, peynir, süt ve diş macunu gibi temel ürünler yer alıyor.

Ocak ayından bu yana ortalama 7 euro artış
Araştırmacılar, temel ürünler içeren alışveriş sepetinin toplam fiyatının yılın başından buyana çok hızlı bir şekilde arttığını belirtiyor. 

Tüketici; ocak ayı ile karşılaştırıldığında bu ay, ortalama ürün başına 7 euro daha fazla ödemek zorunda kaldı. GfK, fiyat artışının diğer unsurların yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşının etkisiyle de arttığına dikkat çekiyor.

GfK Direktörü Norman Buysse, iki çocuklu ortalama bir ailenin yıllık 7 ila 8 bin euro süpermarket alışverişine harcadığını belirtirken, “Bu, hanelerin en az 800 euro, yani haftada yaklaşık 15 euro daha fazla ödemek zorunda kaldığını gösteriyor” dedi.

Alışkanlıklar değişti
Son gelen zamlarla birlikte enerji ve akaryakıt fiyatlarının artması, süpermarket fiyatlarına da yansıdı. Bu durum tüketicinin alışveriş alışkanlığını da değiştirdi.

Araştırmaya göre giderek daha fazla kişi market markalı ürünleri satın almaya yöneldi. Öte yandan kasap, manav ve balıkçı dükkânları giderek müşteri kaybetmeye başladı. 

On bin kişi ile yapılan araştırmaya göre, bu yılın başından bu yana market markalı ürünleri satın alanların oranı yüzde 6 artarken, A marka lüks ürünlerin alım oranı yüzde 5 düştü. Düşük gelirli (aylık 2100 euronun altında) vatandaşlar ise daha çok market markalı ürünler almaya yöneldi.

Bunun yanı sıra alışveriş alışkanlığında değişen bir nokta da alışveriş yapılan süpermarketin değiştirilmesi. Vatandaşların tercihi daha çok pahalı süpermarketler yerine Aldi, Lidl ve Dirk gibi görece daha ucuz marketlerden alışveriş yapmak.

Fakat bu durum Albert Heijn veya Jumbo gibi marketlerden alışveriş yapanların oranını çok fazla düşürmüyor. Başka bir değişle tüketici bir ürün hangi markette daha ucuz ise veya kampanya varsa o marketten alışveriş yapıyor.  

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın