Hollanda’da bu yıl 7 küçük çocuğun yakalandıkları tehlikeli bir bakteri nedeniyle hayatını kaybetti en az 70 çocuğun da geçirdiği ciddi enfeksiyonlar nedeniyle hastanede tedavi gördüğü açıklandı. Çocuk doktorları ailelere özellikle Suçiçeği geçiren çocuklarda çok dikkatli olunması konusunda uyarı yaptı.

Vaka sayısı normalin üstünde
Hollanda Pediatri Derneği, RIVM ve Hollanda Pratisyen Hekimler Derneği tarafından çocuk doktorları ve pratisyen hekimlere gönderilen bir açıklamada, bu yıl normalin üzerinde vaka ile karşılaşıldığı ve daha dikkatli olunması çağrısı yapıldı.

Açıklamada; bu yıl bahar aylarında Grup-A Streptokok (GAS) bakterilerine bağlı küçük çocuklarda görülen vaka sayılarının önceki yıllara göre üç kat daha fazla olduğu tahmininde bulunuldu.

“En kısa sürede antibiyotiğe başlanmalı!”
Konu ile ilgili olarak Paarol gazetesinde yer alan bir haberde; Çocuk doktoru ve enfeksiyon uzmanı-immünolog Michiel van der Flier’in (UMC Utrecht) açıklamalarına yer verildi.

Michiel van der Flier açıklamasında “Bir enfeksiyon bir gün içinde hafiften çok şiddetliye gidebilir” şeklinde uyarıda bulunarak “Çocuk daha sonra gözle görülür şekilde kötüleşir. Antibiyotiğe mümkün olan en kısa sürede başlamak önemlidir.” dedi.

Haberde; hastaneye kaldırılan çocuklarda, menenjit, kan zehirlenmesi, kemik veya eklem iltihabı ve zatürre gibi ciddi enfeksiyonlar görüldüğüne dikkat çekildi.

Hastaneye yatırılan 11 çocukta ise halk arasında ‘Et yiyen Bakteri’ olarak bilinen ve özellikle deri ve kas dokularının ölümüne neden olan Nekrotizan Fasiit teşhisi konulduğu belirtiliyor. Bu durum kol veya bacakta olması halinde ampütasyonlara neden olabiliyor. 

Elde olan verilere göre şuana kadar en az 7 çocuk yakalandıkları ağır enfeksiyonlar nedeniyle hayatını kaybetti. 

Telaşlanmayın ancak dikkatli olun!
RIVM sözcüsü; yeni veya daha bulaşıcı bir bakteri salgınının şuanda söz konusu olmadığını açıkladı.

Korona pandemisi döneminde okulların ve kreşlerin sıklıkla kapalı olması nedeniyle daha az vaka bildirildiğini belirten RIVM, şuanda temasın artmasıyla vaka sayısında da artış yaşandığını tahmin ediyor. 

Bakterinin esas olarak suçiçeği geçirmiş çocuklarda daha sık görüldüğü bilinen bir gerçek. Çocuk doktoru Michiel van der Flier, suçiçeği hastalığında deride oluşan kabarcıkların patlamasıyla deride bir açıklık oluştuğunu ve bağışıklık sisteminin de zayıflamasıyla bu açıklığa yerleşen bakterilerin daha ciddi sağlık sorunları açtığını belirtti.

Ebeveynlerin telaşlanmaması gerektiğini söyleyen Van der Flier, ancak özellikle suçiçeği geçiren bir çocukta, çok dikkatli davranılması gerektiği uyarısında bulundu.

“Ibuprofen veya diklofenak yerine Parasetamol kullanın”
Çocuk doktoru ayrıca şu tavsiyede bulundu: “Ateş yükselirse, ciltte kırmızı bir leke belirir ve genişlerse veya çocuk genel olarak daha çok hastalanırsa mutlaka doktora götürün. Gerekirse, su çiçeği olan bir çocuğa ağrı kesici olarak ibuprofen veya diklofenak yerine, paracetamol verin. Ibuprofen ve diklofenak enfeksiyon riskini artırabilecek niteliktedir.” 

Streptokok ve Grup-A Streptokok (GAS) bakterileri
Streptokoklar birçok insanda burun, boğaz veya vajinanın mukoz zarlarında bulunabilir ve kişiyi hasta etmeden yaşamına devam edebilir. Bu bakteriler larenjit (gırtlağın veya ses tellerinin iltihaplanması), kızıl hastalığı (çocuklarda görülen ateşli ve döküntülü bir hastalık) ve impetigo (genelde çocuklarda görülen bir deri rahatsızlığı) gibi oldukça zararsız enfeksiyonlara neden olabilir. 

GAS bakterilerinin vücuda daha fazla nüfuz ettiği nadir durumlarda ise yeni doğum yapmış kadınlarda lohusa ateşi gibi ciddi enfeksiyonlara yol açabilir.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın