Adalet ve Güvenlik Bakanı Ferd Grapperhaus tarafından hazırlanan ilk yasa teklifinde, istek dışı cinsel ilişki ile zorla ırza geçme ayrılmış ve cezaları da ona göre farklılık göstermişti. Meclisin çoğunluğu kanunda yapılan bu ayrıma muhalefet ederken, onaylanmama ihtimaline karşı Bakan Grapperhaus, yasa taslağını itirazlar doğrultusunda değiştireceğini beyan etti.

Bakanlık, cinsel birlikteliklerde sınırların aşılmasının çok sık rastlanan bir durum olduğunu belirtirken, bunu tecavüz olarak saymak istemiyordu. Koalisyonun büyük ortağı olan Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), bunu kabul etmeyeceklerini ifade ederek, istek dışı cinsel birlikteliklerin de tecavüz olarak sayılmasını istedi. Başbakan Mark Rutte'nin liderliğini yaptığı VVD partisi, ayrım yapılmadan tüm istek dışı birlikteliklerin ve zorlamaların tecavüz kapsamına alınmasını istiyor.

Bakan Grapperhaus, VVD partisinin istemiş olduğu değişikliğe uyacağını belirtirken, bazı durumlarda mağdurların korkudan direnemediklerini ve bunun da zorla ırza geçme ile istek dışı birlikteliği ayırmayı zorlaştırdığını, hukuken birleştirilmelerinin ve cezalarının da aynı olmasının güvenlik güçleriyle, mahkemelerin işini kolaylaştıracağını ifade etti.

Şu an Hollanda hukuk sisteminde tecavüz ağır bir suç olarak görülürken,  en fazla 12 yıl hapisle cezalandırılıyor. Bu cezanın verilebilmesi için cinsel birlikteliğin tam olarak gerçekleşmesi gerekirken, suçu sabit olan zanlılar hapis cezasından başka bir yolla kurtulamıyorlar. Yeni yapılması düşünülen değişiklikle alt sınır ''istek dışı birliktelik'' olarak belirlenirken, halen kanunda geçerli olan tecavüz suçu sayılması için alt sınır olan zorlama ve şiddet şartı ortadan kaldırılıyor. Böylece bu gibi suçları işleyenler de yüksek cezalar alabilecekler.

Mağdurlar tarafından, tecavüzün ispatlanması için kullanılabilecek deliller de artırılıyor. Örneğin vücuttaki izler, kamera görüntüleri hatta WhatsApp mesajlarının bile delil olarak kullanılabilmesinin önü açılıyor.

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

©SONHABER.EU