Vergi Dairesi, 2022 yılı için vergi beyannamesi doldurmamış ve muhtemelen geri ödeme hakkı olan yarım milyon vatandaşa, yakın zamanda bir mektup göndererek hatırlatma yapacak. Kuruma göre, bu vatandaşlar kişi başına ortalama 444 euro veya üstü geri alma hakkına sahip.

Vergiden geri iade alma hakkında sahip olan yarım milyon kişinin içerisinde çoğunlukla 15 yaşlarında, örneğin tatil döneminde ilk kez tarlada veya süpermarkette çalışmış gençler bulunuyor. Bu gençler beyanname vermek zorunda değiller ve genellikle de vermiyorlar, ancak beyanname vermeleri halinde muhtemelen vergi iadesinden geri alma hakları bulunuyor. 

Bu yıl on milyondan fazla kişi, 2022 yılı için gelir vergisi beyannamesini doldurarak Vergi Dairesine gönderdi. 1 Eylül'den önce beyanname vermeyenler ise bir ceza ile karşı karşıya kalabilir. Vergi Dairesinin elindeki veriye göre bu yıl 34 bin kişi beyannamesini zamanında göndermedi. Bu kişilerden bazıları 385 euro ile 5.500 euro arasında değişen miktarlarda ceza ile karşı karşıya kalabilir. 

Emekliler ve gençler dikkat
Vergi Dairesi'ndeki kıdemli gelir vergisi danışmanı Ron Daman basına yaptığı açıklamada, emekliler ve hatta küçük çocuklar için de vergiden geri alınabileceğini hatırlattı. Daman farklı yerlerden emekli maaşı alan kişilerin örneğin SVB’nin (Sosyal Sigorta Bankası), indirimleri tam olarak hesaplamadığını bu nedenle daha fazla vergi ödediğini, bu kişilerin vergiden geri alabilecekleri miktarın yıllar içinde arttığını belirtti.

Çocuklardaki durumu, 16 yaşının altında yetim maaşı alan yaklaşık 2 bin çocuk üzerinden açıklayan Daman, yetim maaşlarında bazen fazla vergi kesildiğini bu nedenle ebeveynlerine ve bakıcılarına mektup gönderdiklerini dile getirdi.

500 bin kişiye hatırlatma mektubu gönderilecek
Vergi Dairesinin tahminine göre, vergi beyannamesi doldurmamış olan ve yakında hatırlatma mektubu alacak olan yarım milyon mükellefin yüzde 60'ı bir beyanname doldurarak vergi iadesi alabilecek hakka sahip. Ancak Damen’a göre bu kişiler ya bilgisizlikten yada “vergiden geri alabilecek miyim?, ya sonra benden geri isterlerse” gibi endişelerden başvuru yapmıyor.

Hatırlatma mektubu gönderilecek olan yarım milyon insanın geri alacağı para miktarı toplamı yaklaşık olarak 234 milyon euro olduğu belirtilse de tam olarak ne kadar geri ödeneceği bilinmiyor. Ancak ortalama olarak kişi başına 444 euro veya daha üstü bir miktar ödeneceği düşünülüyor. 2022 yılının yanı sıra geçtiğimiz beş yıl için de vergi iadesi talebinde bulunmak mümkün.  

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş