Kahramanmaraş'ta 7,4 ve Gaziantep'te de 6,4 ile 6,5'lik depremler sonrası birçok ülkeden yardım ve taziye mesajları gelmeye başladı. Hollanda arama kurtarma ekibinin yola çıktığını açıkladı. Azerbaycan, KKTC, İtalya, Çin, İran, İngiltere, Romanya, Pakistan, Yunanistan, Rusya, ABD, İsrail yardım göndereceğini açıkladı.

Kahramanmaraş'ta ve Gaziantep'te peş peşe yaşanan iki deprem meydana geldi. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığından (AFAD) yapılan açıklamada, Türkiye Afet Müdahale Planı kapsamında depremin "4. seviye" olarak ilan edildiği bildirildi.

Başbakan Mark Rutte sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye ve Suriye'deki depremle ilgili korkunç haberler var. Düşüncelerimiz bu ağır doğal afetin tüm kurbanları ve mağdurları ile birlikte. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziyelerimi ilettim.” dedi. Rutte Hollanda Arama ve Kurtarma Ekibi'nin bugün depremin olduğu bölgeye hareket edeceğini belirtti.

AB Komiseri Janez Lenarcic, bu sabah Türkiye'de meydana gelen depremlerin ardından Sivil Koruma Mekanizması'nı harekete geçirdiklerini ve Hollanda’nın yanı sıra Romanya'dan da ekiplerin yola çıktığını duyurdu.

Türkiye'de depremin bilançosu ağırlaşıyor CANLI ANLATIM

Almanya
Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Türkiye ve Suriye'den korkunç haberlerle uyandık. Düşüncelerim bu korkunç depremlerde hayatını kaybedenlerin aileleri, arkadaşları ve komşuları için endişelenen herkesle birlikte. Partnerlerimizle birlikte hızlı bir şekilde yardım ulaştıracağız" ifadelerini kullandı.

Fransa
Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna da Twitter'dan "Türkiye’yi sarsan ve çok sayıda can kaybına yol açan korkunç depremin ardından mevkidaşım Mevlüt Çavuşoğlu'na, ülkesine ve Türk halkına en içten taziyelerimizi ilettim. Fransa, Türk halkının yanındadır" açıklamasını yaptı. Colonna, ülkesinin Türkiye'ye yardıma hazır olduğunu belirtti.

Yunanistan
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis de Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Türkiye ve Suriye'deki deprem felaketinden derin üzüntü duyuyorum. Hayatını kaybedenlerin ailelerine içten başsağlığı mesajları gönderiyoruz. Düşüncelerimiz depremden etkilenen insanlarla. Yunanistan kaynaklarını seferber ediyor ve hemen yardıma başlayacak" dedi.

Macaristan
Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Bu sabah Türkiye'den gelen trajik haberleri duyduğumda şok oldum" diyerek, depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı diledi.

İsveç
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström da Twitter'daki paylaşımında, "Türkiye ve Suriye'de çok sayıda insanın hayatını kaybetmesine neden olan depremden derin üzüntü duyuyorum" ifadelerini kullandı. Billström, İsveç'in, Avrupa Birliği (AB) çerçevesinde afet yaşayan ülkelere yardım için Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Suriye rejimi ile iletişime geçeceğini belirtti.

Letonya
Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, "Türkiye'nin güneydoğusunda ve Suriye'de meydana gelen şiddetli deprem ve ardından gelen artçı sarsıntılarla ilgili yıkıcı haberler var" ifadelerini kullandı. Rinkevics, depremde hayatını kaybedenlerin aileleri ve sevenlerine başsağlığı dileyerek, yaralılar için de acil şifa dileğinde bulundu.

İtalya
İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Tajani sosyal medya hesabından yayımladığı mesajında, "Çok sayıda can kaybına neden olan deprem tarafından sarsılan Türk halkına yakınlığımı ifade ediyorum. İtalya'nın yardımı eksik olmayacaktır. Dışişleri Bakanlığımız, depremin meydana geldiği bölgelerde yaşayan tüm İtalyanlarla temasa geçmektedir" ifadelerini kullandı.

KKTC
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, deprem nedeniyle Türkiye'ye taziye ve geçmiş olsun dileklerini iletti.

Tatar, Kıbrıs Türk halkı adına Türkiye'nin acısını yürekten paylaştıklarını belirterek, can kaybının az olmasını dilediklerini bildirdi. Türkiye ile her zaman dayanışma içinde olduklarını kaydeden Tatar, "Kayıplarımıza Tanrı’dan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar ve ana vatan Türkiye’mize büyük geçmiş olsun dileklerimi, şahsım ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşlarım adına büyük bir üzüntü, acı ve kederle iletirim" ifadesini kullandı.

KKTC Başbakanı Ünal Üstel ise Türkiye'ye ilk etapta 30 kişilik sivil savunma ekibiyle 8 özel donanımlı araç göndereceklerini bildirdi. 12.00'de Girne Limanı'ndan tam teçhizatlı olarak Türkiye'ye hareket edecek ilk sivil savunma ekibi, Gaziantep'te görev alacak.

Azerbeycan
Azerbaycan Acil Durumlar Bakanlığı'nın Sivil Savunma Birlikleri hazır hale getirildi. Azerbaycan’dan 370 kişilik arama kurtarma ekibi, AFAD ve diğer ekiplerin çalışmalarına katkı vermek üzere deprem bölgesine intikal ediyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "Kahramanmaraş'ta meydana gelen şiddetli deprem sonucu çok sayıda can kaybı ve yıkım haberi bizleri derinden üzdü. Bu zor zamanda her türlü yardıma hazır olduğumuzu ifade ediyorum" dedi.

NATO
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, "Türkiye ile tam dayanışmadayız. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'yla temastayım. NATO müttefikleri şu anda destek için seferber olmuş durumda" açıklamasında bulundu.

ABD
Beyaz Saray'dan Türkiye'de meydana gelen şiddetli depremlerle ilgili yapılan açıklamada "ABD, Türkiye ve Suriye'de meydana gelen yıkıcı depreme ilişkin haberler nedeniyle derin endişe duyuyor. Gereken her yardımı sağlamaya hazırız. Başkan Biden, afetten en çok etkilenenlere yardım etmek amacıyla ABD'nin müdahale seçeneklerini değerlendirmeleri için USAID ve diğer federal hükümet ortaklarına talimat verdi. Türkiye Hükümeti ile koordineli olarak durumu yakından izlemeye devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada ise, "ABD'nin Türkiye'deki Diplomatik Misyonu, bu sabah Güneydoğu ve Orta Akdeniz bölgelerinde meydana gelen depremin neden olduğu acı can kaybı ve geniş çaplı hasar için derin üzüntülerini ifade eder. Türk dostlarımıza en içten başsağlığı dileklerimizi sunarız" denildi.

Rusya
Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, "Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve bir çok ilde hissedilen depremden etkilenen vatandaşlara ve tüm Türk dostlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletir, bu felaketi en az hasarla atlatmayı temenni ederiz. Hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar dileriz." denildi.

Rusya, deprem nedeniyle Türkiye'ye 100 kişilik arama kurtarma ekibi gönderecek. Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan yapılan açıklama göre; İl-76 tipi iki uçağını arama-kurtarma ekipleriyle beraber Türkiye’nin depremden etkilenen bölgelerine göndermeye hazır.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de Türkiye'deki deprem nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taziye mesajı gönderdi.

İsrail
İsrail'in Ankara Büyükelçiliği de sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, "Kalbimiz ve dualarımız Türk halkının yanında" ifadeleri kullandı. Açıklamada, "Bugün sabaha karşı yaşanan deprem sonrasında kalbimiz ve dualarımız Türk halkının yanında. Hayatını kaybedenlerin sevenlerine ve Türk halkına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz" denildi.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Kahramanmaraş merkezli deprem için yayımladığı mesajında şu ifadeleri kullandı: "Türkiye'nin güneyinde meydana gelen deprem nedeniyle İsrail devleti adına Türk halkına derin üzüntülerimizi iletmek istiyorum. Kalplerimiz felaketin kurbanlarıyla; yaralılara acil şifa diliyoruz."

Cohen, acil bir yardım programı hazırlanması için Bakanlığına talimat verdiğini aktardı. Öte yandan, İsrail Savunma Bakanı Yoaz Gallant'ın da İsrail ordusu ve Bakanlık kurumlarına insani yardım sağlanması için talimat verdiği paylaşıldı.

Pakistan
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif de Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin güneydoğusunu vuran bu büyük deprem haberi derinden üzdü. Yaşanan can ve mal kayıpları nedeniyle kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve kardeş Türkiye halkına en derin başsağlığı dileklerimi iletiyorum" ifadesini kullandı. Türkiye'nin Pakistan'a her zor anında yardım elini uzattığını anımsatan Şerif, İslamabad’ın mümkün olan her türlü yardımı yapacağını vurguladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise, Pakistan'ın Türkiye ile tam dayanışma içerisinde olduğuna işaret edilerek, İslamabad'ın yardım çalışmalarında mümkün olan tüm desteği sağlamaya hazır olduğu kaydedildi.

Ukrayna
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Twitter'dan, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Türk halkına ve Türkiye'deki depremde hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı dileklerimi iletiyor, tüm yaralılara acil şifalar diliyorum. Bu zor zamanda Türk halkının yanındayız. Afetin sonuçlarının üstesinden gelmek için gerekli yardımı sağlamaya hazırız" açıklamasını yaptı.

Mısır
Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Mısır'ın Türkiye ve Suriye'de depremde hayatını kaybedenler için taziyelerini sunduğu belirtildi. Türk ve Suriye halklarına en içten taziyelerin iletildiği ve yaralılara acil şifa dileklerinde bulunulduğu kaydedilen açıklamada, Mısır'ın "bu felaketle yüzleşmek için yardıma hazır" olduğu ifade edildi.

Hindistan
Hindistan Başbakanı Narendra Modi, sosyal medya hesabından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konuyla ilgili paylaşımını alıntılayarak, Türkiye'de meydana gelen depremin neden olduğu can ve mal kayıplarından dolayı duyulan acıyı paylaştıklarını belirtti. Başbakan Modi, "Kederli ailelere taziyelerimizi iletiyoruz. Yaralıların tez zamanda sağlığına kavuşmasını diliyoruz. Hindistan, Türkiye halkıyla dayanışma içindedir ve bu trajediyle başa çıkmak için mümkün olan her türlü yardımı sunmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.

Ajanslar

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.