Kahramanmaraş Pazarcık'ta saat 4.17'de 7.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. 30 Saniye süren deprem Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Hatay'da da yıkıma neden oldu. Öğle saatlerinde ise Elbistan'da 7,6 büyüklüğünde ikinci bir deprem meydana geldi.

Milli yas ilan edildi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "6 Şubat 2023 tarihinde ülkemizde meydana gelen depremler sebebiyle yedi gün süreyle millî yas ilan edilmiştir. Bütün yurtta ve dış temsilciliklerimizde 12 Şubat 2023 Pazar günü güneşin batışına kadar bayrağımız yarıya çekilecektir." dedi.

Bakan Koca: Hayatını kaybedenlerin sayısı 1651'e yükseldi
Hatay'da arama-kurtarma çalışmalarını organize eden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci son duruma ilişkin bilgi verdi. Bakan Koca, depremlerde hayatını kaybedenlerin sayısının 1651'e yükseldiğini, yaralı sayısının 11 bin 119 olduğunu belirtti. Koca, yıkılan 3 bin 471 binanın yıkıldığını söyledi.

Can kaybı: 1541!
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 1541'e yükseldiğini belirtti. Oktray 9 bin 733 kişinin yaralandığını ve 3 bin 471 binanın yıkıldığını duyurdu.

Suriye’de de bilanço artıyor!
Merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7'lik deprem Suriye'de de büyük hasara neden oldu. Deprem Suriye'nin İdlib, Halep, Hama, Lazkiye, Tartus ve Rakka illerinde de hissedildi. İlk belirlemelere göre en az 810 kişi yaşamını 2 binin üstünde kişi yaralandı. Bölgede arama kurtarma çalışmaları devam ediyor.

Hollandalı ekip 65 kişi ve 8 kurtarma köpeğiyle Türkiye'ye gidiyor
Hollandalı arama kurtarma ekibi USAR, 65 kişi ve 8 kurtarma köpeği ile Türkiye'ye gidiyor. Yerel saatle saat 18.30 sıralarında Eindhoven'dan Türkiye'ye 15 tonluk kurtarma ekipmanı taşıyan bir kargo uçağı gidecek. Saat 19:00’da yardım ekibinin uçağı havalanacak. Ekip Adana havalimanına inecek.

Yardım ekibinin içerisinde polis, itfaiye, ambulans ve Savunma ekiplerinden kişilerin bulunduğu belirtiliyor. 

Fransa’dan ve İngiltere’den de yardım ekipleri Türkiye’ye gidiyor. Fransa’dan 139 kişilik ve İngiltere’den de 76 kişilik yardım ekiplerinin Türkiye’ye gittiği belirtildi. 

Can kaybı 1500'e yaklaştı!

kahramanmaraş Gaziantep Deprem
Afad tarafından yapılan son açıklamada depremde hayatını kaybedenlerin sayısının 1498'e yükseldiği belirtildi. AFAD Başkanı Yunus Sezer "Depremlerde 1498 vatandaşımız hayatını kaybetti. 8 bin 533 kişi yaralandı, 2 bin 834 bina da yıkıldı" dedi.

Sezer, "Depremin ardından 130 artçı deprem oldu. Bölgede 15 bine yakın arama kurtarma personeli görevlendirilmiş durumda. Yaralı sayısı 8533, ölü sayısı 1498 olarak güncellenmiştir. Azerbaycan dahil olmak üzere 40'ın üzerindeki ülkeden bize yardım teklifi var; bunları kabul merkezlerinden afet bölgelerine sevk edeceğiz" dedi.

Şu anda ulaşılamayan bölge olmadığını belirten Sezer, "Maalesef yoğun hava muhalefeti var. Karayolundan gitmekte zorluk çeken birlikleirimiz var, onları da bir şekilde yerlerine ulaştırıyoruz" diye konuştu.


Can kaynbı ve yaralı sayısı artıyor!
AFAD'dan alınan son bilgi: Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremler sonrası 10 ilde toplam can kaybı  1121'e yükseldi.
Yaralı sayısı 7 bin 634, yıkılan bina sayısı ise 2 bin 834. 

Kral Willem-Alexander ve Kraliçe Máxima’dan taziye mesajı
Kral Willem-Alexander ve Kraliçe Máxima, Türkiye ve Suriye'deki depremden ciddi şekilde etkilendiklerini sosyal medyadan paylaştıkları bir mesajla duyurdu.

Açıklamada yaşananlara karşı üzüntü duyduklarını belirten Kral Willem-Alexander ve Kraliçe Maxima, “etkilenen herkese derinden sempati duyuyoruz.”Kurbanlar ve aileleri ile insanları güvenli bir yere getirmek için ellerinden gelenin en iyisini yapan yardım ekipleri aklımızda. Tüm desteği hak ediyorlar” ifadesine yer verdi.

Canlı yayında deprem anı Elbistan

AFAD'dan alınan bilgilere göre son durum
AFAD, Sağlık Afet ve Koordinasyon Merkezi Birimi (SAKOM) verilerine göre Kahramanmaraş’ta 191, Gaziantep’te 200, Şanlıurfa’da 27, Diyarbakır’da 41, Adana’da 43, Adıyaman’da 20, Osmaniye’de 131, Hatay’da 250 Kilis’te 13 ve Malatya’da 98 olmak üzere toplam bin 14 kişi hayatını kaybetti. 

Bu verilere göre Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Adıyaman, Malatya, Osmaniye, Hatay ve Kilis’te 7 bin 3 kişi yaralandı. Şimdiye kadar 2 bin 824 bina yıkıldığı ihbarı alındı.

Avrupa'daki Türklerden yardım kampanyası
Başta Hollanda ve Almanya olmak üzere Avrupa'da yaşayan Türkler yardım kampanyaları başlattı. Hollanda Gönüllüleri Vakfı, UID, HDV gibi kurumların başlattığı gerek nakdi gerekse ayni yardım kampanyaları ile ilgili bilgiye bu sayfadan ulaşabilirsiniz.

Canlı yayında deprem anı

AFAD: Yaşamını yitirenlerin sayısı 1014'e yükseldi
AFAD Başkanı Sezer, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaşamını yitirenlerin sayısının bin 14 olduğunu açıkladı. Sezer, "Şimdiye kadar toplam 2 bin 824 binanın yıkıldığı ihbarı alınmıştır." açıklamasında bulundu.

Kahramanmaraş'ta 7,5 şiddetinde yeni bir deprem oldu
Kandilli rasathanesine göre saat 13:24'de Kahramanmaraş Elbistan merkezli 7,5 şiddetinde bir deprem gerçekleşti. bu depremin artçı sarsıntı olmadığı ikinci bir deprem olduğu kaydedildi. 

Ardından saat 13.32'de Kahramanmaraş Ekinözü'nde 5,5 büyüklüğünde ve saat 13.35'te Malatya Doğanşehir'de 5,6 büyüklüğünde depremler meydana geldi.

AFAD depremin şiddetinin 7,6 olduğunu açıkladı.

Artçı sarsıntılar devam ediyor
Diyarbakır, Malatya ve Adana gibi şehirlerde artçı sarsıntılar devam ediyor. Artçı depremlerin şiddetinin 6'ya kadar çıktığı belirtiliyor. Yetkililer hasarlı binaların içine girilmemesi uyarısında bulunuyor.

Ankara ve çevresinde 13:27 itibariyle hissedilen depremin Samsun, Çorum, Adana gibi şehirlerde de hissedildiği aktarıldı.

Cumhurbaşkanın Erdoğan: Ölü sayısı 312'ye çıktı

deprem
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öpğle saatlerinde yaptığı açıklamada ölü sayısının arttığını belirtti. Erdoğan yaptığı açıklamada, ölü sayısının 912'ye, yaralı sayısının 5 bin 385'e çıktığını ve 2 bin 818 binanın yıkıldığını kaydetti.

Şuana kadar 2470 kişi enkaz altından çıkartıldı.

AFAD depremin büyüklüğünü 7,7 olarak güncelledi
AFAD bu sabah 04:17’de Kahramanmarai'ın Pazarcık ilçesinde meydana gelen depremin büyüklüğünün 7,7 olduğunu açıkladı.

AFAD'ın açıklamasında, "Bu sabah 04:17’de Pazarcık (Kahramanmaraş) da meydana gelen depremin büyüklüğü yapılan ayrıntılı sismolojik çalışmalarla Mw 7.7 olarak revize edilmiştir." denildi.

284 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 323 yaralı var
Yerel saatle 10:00 civarında bilançoya ilişkin son bilgileri veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "İlk andan itibaren tüm bakanlarımızla birlikte AFAD'da toplanmaya başladık, gerekli görevlendirmeleri yaptık. Ekiplerimiz sahada. Kahramanmaraş'ta 70 vatandaşımızı kaybettik. Bu sayıların artacağını tahmin ediyoruz. Maraş'ta 200 yaralı var, 300 bina yıkıldı. Hatay'da 4 can kaybı, 7 yaralı ve 200 yıkım var. Osmaniye'de 20 kayıp, 200 yaralı ve 83 yıkılan bina; Adıyaman'da 13 kayıp, 22 yaralı, 100 yıkılan bina; Diyarbakır'da 14 vefat; Urfa 18 kayıp, 200 yaralı, 60 yıkılan bina; Antep'te 80 ölü, 581 yıkılan bina; Kilis'te 8 can kaybı, 50 yıkım; Adana'da 10 ölü, 118 yaralı; Malatya'da 47 ölü, 550 yaralı ve 300 yıkılan bina var. Toplam; 284 can kaybı, 2323 yaralı ve 1710 yıkılan bina var." ifadelerini kullandı.

Yıkılan binaların bulunduğu bölgelerde arama kurtarma çalışmaları başlatıldı. Ekiplerin sahada çalışmaları sürüyor.

78 Artçı deprem
Oktay Hatay havalimanı uçuşlara kapandığını belirtirken, “Artçı deprem konusunda 78 artçı deprem söz konusu... 6'dan büyük 3 artçı deprem, 5'ten büyük 8 artçı oldu.” dedi.

4. Seviye alarm verildi

Kahramanmaraş deprem
Deprem sonrası açıklamalarda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 4. seviye alarm verildiğini belirterek "Saat 04.17'de Kahramanmaraş Pazarcık'ta bir fay üzerinde deprem meydana geldi. Arama kurtarma ekiplerimizi seferber ettik. Şu ana kadar 6'nın üzerinde 6 deprem var, en büyüğü 6,6. Bütün ekiplerimiz teyakkuz halinde. Dördüncü seviye alarm ortaya koyduk. Bu, uluslararası yardımı da içeren bir alarmdır. TSK, Jandarma, Emniyet, AFAD alarm durumunda. Farklı şehirlerden bölgelere ekipler gönderiyoruz." dedi.

TSK devreye girdi
Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "TSK İnsani Yardım Tugayı unsurları ile AFAD talepleri kapsamında nakliye uçakları göreve hazırdır. Taleplerin karşılanması için koordinasyona başlanmıştır. Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar beraberinde Genelkurmay Başkanı ve Kara Kuvvetleri Komutanı ile bölgeye gitmektedir. Tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun." denildi.

Kızılay'dan kan bağışı çağrısı
Türk Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, deprem sonrası bölgeye ilk etap sevkiyat için ulusal kan stoklarının mevcut olduğunu ancak ilerleyen saatlerde olabilecek ilave ihtiyaçlar için, vatandaşları tüm Türkiye'de kan bağışına davet etti.

Deprem Kıbrıs, İsrail ve Lübnan’da da hissedildi
Gece saatlerinde meydana gelen deprem Suriye, Kıbrıs, İsrail ve Lübnan’da hissedildi. Suriye’den gelen son haberlerde deprem nedeniyle en az 230 kişinin hayatını kaybettiği onlarca yaralı olduğu belirtildi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.