Almanya’nın Saksonya-Anhalt eyaletinde düzenlenen seçimlerde aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisinin oyların yaklaşık yarısını alarak büyük bir başarı elde etmesi, ülke genelinde güvenlik ve demokrasi endişelerini artırdı. Seçimlerin hemen ardından yapılan araştırmalar, halkın üçte ikisinin bu sonuçtan endişe duyduğunu ortaya koyarken özellikle eyalette yaşayan Türk esnaf ve yerleşik göçmenler, aşırı sağın yükselişi karşısında geleceğe yönelik derin tedirginlik yaşıyor.

DW Türkçe’nin özel haberine göre, bölgede faaliyet gösteren bazı esnaflar yaşanan gelişmelerin ardından dükkânlarını kapatarak ülkeyi terk etmeyi bile düşünüyor.

“Dükkânları kapatıp gitmeyi düşünenler var”
Konuya ilişkin DW Türkçe’ye değerlendirmelerde bulunan Almanya Türk Toplumu (TGD) Eş Başkanı Gökay Sofuoğlu, seçim öncesinde ve sonrasında bölgedeki Türk esnafla bir araya geldiklerini belirtti.

Sandık sonuçlarının ardından kaygıların tepe noktasına ulaştığını vurgulayan Sofuoğlu, ilk şokla birlikte dükkânını kapatıp önce eyaleti, ardından Almanya’yı terk etmeyi planlayanların bulunduğunu aktardı.

Bu kararların henüz duygusal bir tepki aşamasında olduğunu ifade eden Sofuoğlu, esnafın şu an için yeni kurulacak hükümeti ve siyasi tabloyu beklediğini söyledi.

Avrupa’da bazı doğum kontrol ilaçları için tümör riski uyarısı
Avrupa’da bazı doğum kontrol ilaçları için tümör riski uyarısı
İçeriği Görüntüle

Sofuoğlu, AfD’nin ana hedefinin yalnızca göçmenler değil, doğrudan Almanya’nın anayasal düzeni ve demokrasisi olduğunu vurgulayarak geçmişte Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün imza attığına benzer ırkçı saldırıların yeniden tırmanmasından endişe duyulduğunu dile getirdi.

Ayrıca yaptıkları açıklamanın ardından tehdit mektupları aldıklarını belirten Sofuoğlu, bölgedeki insanların sabah sokağa çıktıklarında çocuklarının ve kendilerinin güvende olup olmadığını sorgulamaya başladıklarını aktardı.

“Sadece AfD’ye odaklanmak hata” uyarısı
Haberde görüşlerine yer verilen akademisyen ve sivil toplum çalışanı Alaz Sümer ise AfD’nin artık ülkenin kaçınılmaz bir gerçeği hâline geldiğine dikkat çekti. Partiyi yasaklama çabalarının veya kitlesel protestoların seçmeni daha da marjinalleştirebileceğini savunan Sümer; ekonomik kriz, sosyal devlet yapısındaki bozulmalar ve savaş ortamı gibi temel sorunlara odaklanılması gerektiğini belirtti.

Sümer, partinin kapatılması hâlinde aşırı sağ unsurların yeraltı oluşumlarına kayabileceği ve Almanya’daki ırkçılık sorununun AfD’den çok daha büyük olduğu uyarısında da bulundu.

Leipzig’de yaşayan akademisyen Irmak Boztürk ise sonucun sürpriz olmadığını, hükümetin toplumsal taleplerden kopuk politikalarının bu tabloya zemin hazırladığını ifade etti. Boztürk, özellikle yaşlanan nüfusa sahip eyaletlerde iş gücü ihtiyacının devam edeceğini, ancak göçmenler için günlük yaşamda ırkçılık ve bürokratik engellerin artabileceğini vurguladı.

Saksonya-Anhalt’ta yabancı oranı düşük
Federal İstatistik Kurumunun resmî verilerine göre, 2 milyon nüfuslu Saksonya-Anhalt eyaleti, Almanya’nın diğer bölgelerine kıyasla daha az göçmen nüfusa ev sahipliği yapıyor.

Eyalette yaşayan yaklaşık 249 bin göçmen kökenli kişi, toplam nüfusun yalnızca yüzde 12’sini oluşturuyor. Bu oran, Kuzey Ren-Vestfalya (yüzde 36) ve Bavyera (yüzde 32) gibi eyaletlerle karşılaştırıldığında oldukça düşük kalıyor.

2025 yılı sonu verilerine göre, eyalette yerleşik Türkiye kökenlilerin sayısı 6 bin 120 civarında seyrederken Almanya genelinde yaşayan Türk nüfusunun ise 3 ila 4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.
©Sonhaber.eu