Dünyanın en güçlü pasaportları sıralaması güncellendi Dünyanın en güçlü pasaportları sıralaması güncellendi

Türkiye ve Hollanda arasında imzalanan İş Gücü Anlaşması ile başlayan ‘Hollanda'ya Türk işçi göçünün 60. Yılı ile ilgili kutlamalara ve etkinliklere yönelik hem yerel hem de ulusal düzeyde çeşitli sosyal kuruluşlar tarafından hazırlıklar yapılıyor. Bu kuruluşlardan biri olan Atlas Kültür Merkezi’nin Başkanı Şahin Yıldırım, yapılan hazırlıkları görüşmek üzere Türkiye’nin Hollanda Büyükelçisi Selçuk Ünal’ı makamında ziyaret etti.

Büyükelçi Ünal bu ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirirken, şu açıklamalarda bulundu: “Bu yıl Hollanda ve Türkiye'nin bir iş sözleşmesi imzalamasının üzerinden tam olarak altmış yıl geçti. Başlangıçta Türk misafir işçiler Hollanda'da yalnızca geçici olarak kalacaktı ancak bu durum kısa süre sonra kalıcı hale geldi. Eski misafir işçiler artık 'işveren' haline geldi ve onların çocukları da tüm sektörlerde temsil ediliyor.  Hollanda'daki üç Başkonsolos adına bu yıl dönümünü önemsiyoruz. “

Önümüzdeki aylarda da bu tema etrafında Hollanda’da çeşitli etkinlikler düzenleneceğini belirten Büyükelçi Ünal, “Keza Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği de ülkemizde düzenlediği çeşitli faaliyetlerle bu sürece katkı sunuyor. Bu vesileyle, Hollanda makamlarına da gösterdikleri işbirliği için bir kez daha teşekkür ediyorum.”dedi.

Atlas Kültür Merkezi Başkan Şahin Yıldırım ise şu açıklamalarda bulundu: “Hollanda-Türk İşgücü Anlaşması dönemin Sosyal işleri bakanı tarafından 19 Ağustos 1964’te hayata geçirildi. 2024 yılı Türklerin ‘misafir işçi’ olarak Hollanda’ya gelişlerinin tam olarak 60.yılı. Peki ama Anadolu’nun farklı illerinden tüm zorluklara rağmen, çoğunun hiç ismini dahi duyamadıkları Hollanda’ya Türkler neden geldiler? O dönemde memleketlerini, ailesini, akrabasını ve dostlarını bırakıp çalışmaya iten sebepler nelerdi? Birinci nesil Hollanda’da hangi kurum ve kuruluşlarda çalıştı? İlk etapta misafir olarak geldikleri ülkede nasıl kalıcı olmaya karar verdiler?

Zamanında “Gastarbeider” yani ‘misafir işçi’ olarak adlandırılan birinci kuşağa 60 sonra neden hala ‘Nederlandse Türken’yani ‘Hollandalı Türkler’ deniliyor? Hollanda’da yaklaşık 500 bin Türk toplumu ile en büyük azınlığı oluşan Türkler 60 yıl sonra siyaset, kültür, sanat, spor, araştırma, iş adamı ve diğer sektörlerde nasıl temsil ediliyorlar? Kısacası zorlukları ve güzellikleri ile inişleri ve çıkışları Hollanda’da oluşan ‘kolektif’ tarihimiz nasıl oluştu?

Hollanda’nın Den Haag şehrinde bulunan Atlas Kültür Merkezi 2024 yılında resmi olarak Hollanda’da 60. yılını dolduran Türk Toplumu için bir dizi çalışma yaparak geçmiş, şimdi ve geleceğimize ışık tutmak istiyor ve ikili ülke ilişkilerine kültürel ve diplomasi alanında katkı sağlamak istiyoruz.”
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş