Temsilciler Meclisi’nin talebi üzerine, SEO Ekonomik Araştırma bürosu tarafından yapılan bir araştırmada, obezitenin, corona pandemisindeki ölümlerde anahtar bir faktör olduğu belirlendi. 

COVID-19 pandemisi başlangıcında doktorlar, belli grupların yoğun bakım ünitelerinde daha fazla yer aldığını fark etmiş ancak tam bir açıklama getirememişti. Yapılan bu son araştırma; oldukça muhtemel görünen obezite ile ölüm oranları arasındaki ilişki ihtimalini kanıtlamış oldu.  

SEO araştırmasında COVİD-19 nedeniyle gerçekleşen ölümler temelinde, aşırı kilo, aşırı içki ve sigara tüketimi, fiziksel aktivite seviyesi ve yalnızlık gibi faktörler incelendi. Aşırı kilonun, tüm alt gruplarda yüksek ölüm rakamları ile ilişkilendirilen tek yaşam tarzı faktörü olduğu görüldü. 

Elde edilen sonuçlara göre; 2020 ve 2021 yıllarında beklenenin 30 bin üzerinde ölüm gerçekleşti. Beklentinin üstünde gerçekleşen bu ölümlerin yüzde 70 ila yüzde 100'ünün obeziteye sahip bireyler arasında olduğu kaydedildi.

Araştırmada, obeziteyle birlikte sigara kullanımının da bu ölümlerde önemli bir faktör olduğu belirlendi. Ölenlerin yüzde 57 ila yüzde 84'ü geçmişte ya da şu anda sigara kullanan obez bireylerdi. Başka bir değişle 30 bin kişiden 17 ila 25 bin kişisi, obez, sigara kullanan ve corona virüs nedeniyle hayatını kaybeden kişilerdi.

Obezite ve sigara kullanımı, toplumun yüzde 30'unu oluştursa da, bu grubun ölüm oranı toplam nüfus içindeki oranının iki katından fazla. Araştırma diğer yaşam tarzı faktörlerinin bu denli büyük bir fark yaratmadığını gösteriyor.

Araştırmada; GGD, RIVM ve Merkezi İstatistik Bürosu’nun (CBS) işbirliğinde hazırlanan Gezondheidsmonitor verileri incelendi. Hollanda nüfusunun sağlık, yaşam tarzı ve refahı hakkında bir genel bakış sunmak amacıyla her dört yılda bir hazırlanan veriler, yüz binlerce vatandaştan gelen bilgilerle oluşturulmakta. 

Bu araştırmanın, toplumun hangi kesimlerinin daha savunmasız olduğuna dair bir fikir vererek, gelecekteki pandemilere karşı aşılama çalışmalarında yaşam tarzı faktörlerinin göz önünde bulundurularak hareket edilmesine yardımcı olabileceği belirtilmekte.  

SEO Ekonomik Araştırma bürosunun hazırladığı rapora buradan ulaşabilirsiniz.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.