Fransa’da 1 Haziran 2024 Cumartesi gününden itibaren bazı değişiklikler yürürlüğe giriyor. Gaz ve sigara fiyatlarından spor etkinliklerinde kullanılan kartlara ve öğrenciler için getirilen yeni şartlara kadar tüm bu değişiklikleri sizler için listeledik.

İşte önümüzdeki ay yürürlüğe girecek değişiklikler…

Lise ikinci sınıfta zorunlu staj uygulaması 
Ortaokul üçüncü sınıf öğrencilerinden sonra, lise ikinci sınıf öğrencileri de artık gözlem stajı yapmak zorunda olacak. Bu staj, 17-28 Haziran tarihleri arasında, birinci ve son sınıf öğrencilerinin bakalorya (Lise mezuniyet) sınavlarına girdiği dönemde, iki hafta sürecek.

Bu değişiklik, genel ve teknolojik dallardaki toplam 560 bin ikinci sınıf lise öğrencisini ilgilendiriyor. Tüm bu öğrenciler için staj yeri bulma zorluğuyla başa çıkmak amacıyla, staj tekliflerini listeleyen bir platform oluşturuldu.

Sigara zammı
Fransa’da yılın başında sigaraya yapılan zammın üstünden altı ay geçti ancak bir zam daha geliyor. halk sağlığını korumak ve sigara tüketimi azaltmak isteyen hükümet, Haziran ayında bazı markalarda geçerli olmak üzere sigaraya zam yapıldığını duyurdu.

Bu artıştan 20 adetlik sigaraların yanı sıra en çok tütünler etkilenecek. 30 gramlık Pall Mall paketi 16,60 euro'dan 16,70 euro 'ya), 30 gramlık Lucky Strike 16,70 euro 'dan 16,80 euro 'ya ve 30 gramlık Pueblo 16,90 euro 'dan 17 euro 'ya kadar çıkacak.

Ev adresi değişikliği zorunluluğu
Fransa’da 1 Haziran’dan itibaren en büyük değişikliklerden biri sokakların adreslendirilmesi ve kapı numaralarının belirlenmesinde yaşanacak. Şubat 2022'de yürürlüğe giren 3DS yasası uyarınca her evin belediye meclisi tarafından seçilen bir sokak adı ve benzersiz bir numarası olacak.

Yeni yasa, posta dağıtımı, konutlara acil erişim veya fiber optik dağıtımı gibi belirli kamu ve özel hizmetlere erişimi basitleştirmeyi amaçlamakta. Şu ana kadar bu tedbirden yalnızca nüfusu 2.000'in üzerinde olan belediyeler etkileniyordu. Ancak 1 hazirandan itibaren yaklaşık 2 milyon kişinin yeni adresi ve ev numarası olacak.

Fransa’da vergi iadeleri bu hafta ödenecek Fransa’da vergi iadeleri bu hafta ödenecek

Doğalgaza zam
Yarından itibaren doğalgaz fiyatları yüzde 2,4 oranında zamlanıyor. CRE (Enerji Düzenleme Komisyonu) tarafından belirlenen vergi dahil referans gaz fiyatları 1 Haziran'da 2 euro/MWh oranında artıyor. Megawatt saat başına vergi dahil ortalama fiyat %1,8 artışla 111,19 euro'dan 113,19 euro’ya yükseliyor.

Gençlere 50 euroluk spor desteği
Hükümet tarafından, gençlerin spor faaliyetlerine katılımını artırmak amacıyla Pass’ Sport uygulaması Haziran ayından itibaren kullanıma giriyor.  Pass' Sport'unuzu kullanmak için, kayıt olurken QR kodunuzu veya alfanümerik kodu kulübünüze, spor derneğinize veya spor salonunuza göstermeniz halinde kayıt sırasındaki lisans veya abonelik fiyatından otomatik olarak 50 euro düşülecek.

Spor Bakanlığı'nın internet sitesine göre Pass'Sport'tan yararlanabilecek kişiler şöyle:

  • 16 Eylül 2006 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında doğan ve okula dönüş ödeneği alan
  • 1 Haziran 2004 ile 31 Aralık 2018 tarihleri arasında doğan ve engelli çocuk eğitim ödeneği (allocation d'éducation de l'enfant handicapé) alan
  • 16 Eylül 1993 ile 31 Aralık 2008 tarihleri arasında doğan ve engelli yetişkin ödeneği alan öğrenciler; 
  • 28 yaşını doldurmamış ve en geç 15 Ekim 2024 tarihine kadar, 2024-2025 akademik yılı için devletin yükseköğretim bursu, CROUS tarafından sağlanan yıllık yardım veya sağlık ve sosyal alanlarda verilen bölgesel bir burs alan öğrenciler.

Psikolojik destekte yeni dönem
Şimdiye kadar sistem, yıllık olarak 8 destek seansı alınabiliyordu. Her seans başına Sağlık Sigortasından 30 euroluk bir geri ödeme yapılıyordu. Ancak 1 haziran itibariyle hem seans sayısı hem de geri ödeme miktarında artış olacak.

1 Haziran'dan itibaren artık doktora gitmeye gerek kalmadan doğrudan psikologla görüşme sağlanabilecek. Hastalar yıllık 8 yerine 12 seans alabilecek ve seans ücreti de 30 eurodan 50 euroya çıkacak.

Bazı kenevir türevleri yasaklanıyor
Fransa Ulusal İlaç Güvenliği Ajansı (ANSM), 3 Haziran'dan itibaren birkaç yeni kimyasal kenevir türevlerinin satışı ve tüketiminin yasaklandığını açıkladı. Bu yasaklama, sağlık riskleri nedeniyle uygulanacak. Özellikle yarı sentetik kenevir türevleri H4CBD ve H2CBM yasak kapsamına alınmıştır. Bu maddeler genellikle "gummies" (jelibon), yağ veya elektronik sigaraların içinde kullanılan sıvılarda bulunmakta.

Bazı tıbbi prosedürler basitleştiriliyor
1 Haziran'dan itibaren belirli sayıda günlük tıbbi prosedür doktorların yükünü hafifletmek adına daha basit hale gelecek. Örneğin hastalar artık reçete olmadan doğrudan masör-fizyoterapiste başvurabilecek, eczaneden reçete olmadan bademcik iltihabı veya sistit tedavisi için ilaç alabilecek. Optisyenler ise, hastanın göz doktoruna tekrar başvurma zorunluluğunu ortadan kaldırmak amacıyla gözlük camlarında değişiklik yapabilecek.
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş