İnsan Hücresi Atlası projesi kapsamında, bilim insanları insan bedeninin kök hücreden nasıl deri hücreleri ürettiğini keşfetti. Bu bulguların, cildin yaşlanmasını geciktirmek, cilt nakli ve yara izlerinin önlenmesi gibi alanlarda kullanılabileceği düşünülüyor.

Cambridge Üniversitesi'nde yürütülen proje, insan vücudunun hücre hücre nasıl oluştuğunu anlamayı hedefliyor. Araştırmacılara göre, cilt hücrelerinin gelişimini anlamak, yaşlanma sürecini yavaşlatmanın yanı sıra organları gençleştirmek için de önemli bir adım.

Araştırma, cilt hücrelerinin gelişiminde hangi genlerin hangi zamanlarda aktif olduğunu belirledi. Bu bilgi, cilt hastalıkları ve tedavileri için de umut verici sonuçlar doğurabilir. Örneğin, fetüs cildinin iz bırakmadan iyileşme süreci detaylandırıldı ve bu sürecin yetişkin cildinde kopyalanması hedefleniyor.

Bir diğer önemli bulgu ise bağışıklık hücrelerinin derideki kan damarlarının oluşumunda kritik bir rol oynadığı oldu. Bilim insanları, laboratuvar ortamında kök hücrelerden küçük deri parçaları üretmeyi başardı. Bu teknik yanık tedavisi ve saç köklerinin yeniden canlandırılması gibi alanlarda kullanılabilir.

Araştırmacılar, vücudun diğer bölümlerine dair genetik talimatları incelemeye devam ediyor ve ilerleyen aylarda yeni bulguların yayımlanması bekleniyor.
Kaynak: BBC Turkçe

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

0-2 yaş grubu çocuklarda şeker tüketimi, birçok hastalığa davetiye çıkartıyor 0-2 yaş grubu çocuklarda şeker tüketimi, birçok hastalığa davetiye çıkartıyor

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.