Koersel'de kick boks galası için geri sayım başladı Koersel'de kick boks galası için geri sayım başladı

Belçika polisi, siber suçlarla mücadelede ilk kez özel eğitim almış ICT köpeğini kullanmaya başladı. Luna saklanmış USB’leri memurlardan önce bulabiliyor.

Belçika Federal Polisi’nin, siber suçlarla mücadele kapsamında en yeni silahı Malinois çoban köpeği ‘Luna’. Farklı suçlardaki davalarda yapılan ev aramalarında polislere büyük destek sunan Luna, memurlardan önce gizlenmiş USB bellek, cep telefonu veya SD kart gibi malzemeleri bulabiliyor. 

Ülkedeki ilk ICT dedektif köpeği olan Luna ev aramalarında veri taşıyıcılarını aramak için eğitim aldı. Bu yeteneği sayesinde, dedektiflerin saatlerce sürebilecek aramalarını hızlandırıyor ve daha hedef odaklı sonuçlar elde edilmesini sağlıyor.

İçişleri Bakanı Annelies Verlinden Luna'nın bu alanda Belçika'da bir ilk olduğunu belirtirken, çeşitli suç dosyalarında veri taşıyıcılarının kritik bir rol oynadığını ve Luna'nın koku alma yeteneği sayesinde bu malzemelerin hızlı ve etkili bir şekilde bulunmasının mümkün olduğunu belirtti.

Luna 01

Luna'nın başarıları, yurtdışındaki benzer girişimlerle kıyaslandığında da dikkat çekiyor. Polisin köpek birimi, ICT köpeklerinin aramalarda kullanımının tanınan bir disiplin haline gelmesi için bakanlığa bir dosya sunmayı planlıyor, bu da dedektif köpeklerin kullanımının genişleyebileceği ve diğer köpeklerin de eğitilebileceği anlamına geliyor. 

2024 yılında, teknolojinin gelişimi ve dijital dünyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, birçok suçun bir siber bileşeni bulunuyor. Bu nedenle, Federal Polis'in Köpek Destek Direktörlüğü, Mayıs 2022'de, özellikle veri taşıyıcılarını tespit etmek üzere dedektif köpekleri eğitmeye yönelik bir pilot projeye başladı. Malinois çoban köpeği Luna, bu dijital izleri bulmak üzere özel olarak eğitildi ve alınan ilk sonuçlar oldukça umut verici.

Cinayet soruşturmalarından kara para aklama dosyalarına kadar çeşitli türdeki 21 davadaki baskınlarda , Luna gizlenmiş cep telefonları, kripto para içeren USB bellekler ve istismara uğramış çocukların fotoğraflarının bulunduğu hafıza kartları gibi birçok önemli bulgu ortaya çıkardı. Bu bulgular, Luna'nın suç soruşturmalarına nasıl katkı sağlayabileceğini de gösterdi. 

Luna ve eğitmeni Thibault'un başarısı, siber suçlarla mücadelede yeni ve etkili yöntemlerin geliştirilmesinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Haber Halil Uygun 
©Sonhaber.eu

Fotoğraf:  İçişleri Bakanı Annelies Verlinden - Facebook

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak