Bu hafta açılan ve bilgileri Flaman Enerji ve İklim Ajansı (VEKA) tarafından sunulan çevrimiçi site, belirli bir konutun enerji etiketini ve enerji puanını kontrol etmeyi, bu konutun geçerli bir enerji performans sertifikasına (EPC) sahip olup olmadığını öğrenmeyi daha kolay hale getirdi.  

Sitede bulunan “Zoek een EPC” (EPC arama) düğmesine basıp, konutun adresi girildiğinde, bu konutun enerji etiketi ve geçerli bir EPC sertifikasına sahip olup olmadığı görülebiliyor. Ayrıca sertifika numarası veya EPB dosya numarası üzerinden de arama yapılabiliyor.

Web sitesinin veri tabanına kaydedilen EPC bilgileri silinemiyor ve herkese açık olarak yer alıyor. Ancak bazı durumlarda tüm bilgilere erişmek mümkün değil. VEKA, enerji performans sertifikaları veri tabanında belirli bilgilerin "aktif olarak açık" hale getirildiğini belirtti. 

Sitede konutun kilowat, metrekare ve yıl cinsinden enerji puanını görmek de mümkün. Üzerinden on yıl geçen veya kurum tarafından geçersiz sayılan EPC sertifikasına ait konutların değerleri gösterilmeyecek. 

EPC'nin dışında kalan detay bilgiler, sadece konut sahibi veya kiracı için geçerli olacağı için saklı tutuluyor. Konut sahipleri, bu bilgileri konutlarına ait çevrimiçi Konut Pasaportu'nda bulabilir. Kiracılar ise, kira sözleşmesi yapılırken konut sahibinden EPC'nin bir kopyasını alabilme hakkına sahip.

Belçika’da 2008’den bu yana, evini satmak veya kiralamak isteyen ev sahipleri bir enerji performans sertifikası’na (EPC) sahip olması gerekiyor. EPC'deki etiket veya puan sayesinde, aday alıcılar veya kiracılar konutun enerji tasarruflu olup olmadığını öğrenebiliyor.
 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş