KU Leuven'den araştırmacılar, bir kan örneği kullanarak vücuttaki değişiklikleri tespit edebilen yeni bir test geliştirdi. Bu test, özellikle kanser ve gebelik komplikasyonlarının yanı sıra otoimmün hastalıklar gibi çeşitli durumları belirlemede kullanılabilir. Testin temeli, kanımızda dolaşan hücresel olmayan DNA üzerine kurulu. Genetik Profesörü Joris Vermeesch, "Bu yöntemle, invaziv işlemlere gerek kalmadan sadece kan örneği ile hastalıkların erken teşhisini sağlayabiliriz," diyor.
 
Hücresel olmayan DNA, vücudumuzun çeşitli dokularından serbest bırakılan ve kan dolaşımı yoluyla taşınan genetik materyal parçacıklarından oluşur. Bu DNA parçacıkları, vücudumuzda meydana gelen değişikliklerle ilgili değerli bilgiler içerir. 

Belçika'da konut fiyatları yükselişte: En pahalı bölge Elsene Belçika'da konut fiyatları yükselişte: En pahalı bölge Elsene

Profesör Vermeesch, "Hangi dokuların daha fazla veya az hücresel olmayan DNA salgıladığını analiz ederek, bir kişinin genel sağlık durumu hakkında daha ayrıntılı bilgi elde edebiliriz," şeklinde konuştu.

Araştırma ekibi, bu yeni testi geliştirmek için daha önce Down sendromu tespiti için kullanılan ve fetüsün kromozom sayısını belirleyen invaziv olmayan prenatal test (NIPT) teknolojisinden yararlandı. 

Ancak yeni yöntem, hücresel olmayan DNA'daki parçacıkların sadece miktarını değil, aynı zamanda hangi dokulardan geldiklerini de belirleyebilir. 

Test, hem kadınlar hem de erkekler üzerinde uygulandı ve sonuçlar araştırmacıları şaşırttı. Vermeesch "Bu kadar çok bilgiye ulaşabileceğimizi tahmin etmemiştik," dedi. 

Yeni metodolojinin meme ve kolon kanseri gibi bazı kanser türlerini çok erken aşamalarda tespit etme potansiyeline sahip olduğunu belirten Vermeesch, "Bu tekniği, etkilenen diğer dokuları ve hastalıkları da içerecek şekilde genişletmeyi planlıyoruz," dedi.
Haber: Halil Uygun 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.