Sonhaber.eu olarak Belçika’da 2024 yılında gerçekleşecek önemli değişiklikleri değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu değişiklikler, Belçika'da yaşayanlar ve bu ülkede faaliyet gösteren işletmeler için önemli etkilere sahip olacak.

Belçika’da 1 Ocakta yürürlüğe giren değişiklikler II
Ocak ayında yürürlüğe giren değişiklikler ile ilgili ikinci haberimizde enerji satışlarından yeni çocuk merkezlerine kadar bir çok değişikliği sizler için listeledik.

Sonhaber.eu olarak Belçika’da 2024 yılında gerçekleşecek önemli değişiklikleri değerlendirmeye devam ediyoruz. Bu değişiklikler, Belçika'da yaşayanlar ve bu ülkede faaliyet gösteren işletmeler için önemli etkilere sahip olacak.

Mali değişiklikler
Sosyal Kira Fiyatlarında Değişiklik:
Flaman hükümeti, sosyal konut kira fiyatlarını değiştirecek.

Çok Uluslu Şirketler için Asgari Vergi Uygulaması: Çok uluslu şirketler Belçika'da en az yüzde 15 kurumlar vergisi ödemek zorunda olacak.

Geçici İşsizlik Ödemelerinde Değişiklik: Geçici işsizlere yapılan ödemeler yüzde 65'ten yüzde 60'a düşürülecek ve işverenler, çalışanlarına günde 5 euro ek ödeme yapmak zorunda olacak.

Elektrik ve Doğal Gaz için Sosyal Tarife Artışı: Elektrik ve doğal gaz için sosyal tarifeler sırasıyla yüzde 9,3 ve yüzde 9,6 oranında artacak. Elektrik tarifesi kilovat saat başına 23,441 sente, doğal gaz tarifesi ise 5,371 sente yükselecek.

Fiskal Düzenleme Artık Mümkün Değil:  2024'ten itibaren fiskal düzenleme yapılamayacak. Tek seferlik özgürleştirici beyanla kara paraların düzenlenmesi mümkün olmayacak.

Bisiklet Ödeneği: Çalışanlara verilen bisiklet ödeneği kilometre başına 0,27 eurodan 0,35 euroya yükselecek. Hükümet yıllık vergi ve sosyal katkılardan muaf tutulan maksimum sınırı 2.500 euro olarak belirledi. Bu sınır, yılda 7.142 kilometre veya günde 17 kilometre mesafeye eşit.

Yeni Otomobiller için Çevre Katkısı: Yeni bir otomobil veya kamyonet satın alan tüketiciler, gelecekteki araç geri dönüşümünü finanse etmek için 10 euro çevre katkısı ödeyecek. Bu katkı, hem kullanılmış araçlar hem de hibrit ve elektrikli araçlardan çıkan piller için uygulanacak.

Blue-bike Fiyat Artışı: Blue-bike ile yapılan yolculuklar için fiyat 1,5 eurodan 2,5 euroya çıkacak.

Kamyonlar için Kilometre Ücreti: 1 Ocak itibarıyla Flaman yollarında kamyonlar için kilometre başına ücret sistemi 686 kilometre daha genişletilecek. Bu genişleme, Flaman'daki etkin şekilde ücretlendirilen yol ağını neredeyse 2.500 kilometreye çıkaracak. Flaman bölgesi ve Brüksel'deki tarife sabit kalacakken, Valonya'da bir endeksleme yapılacak.

Sağlık alanındaki değişiklikler
Sağlık Üç Kez Doktor Ziyareti:
1 Ocak'tan itibaren, hastalanan çalışanlar ve serbest meslek sahipleri, sağlık sigortaları tarafından daha sıkı bir şekilde takip edilecek. İşten çıktıktan sonraki ilk yıl içerisinde, sağlık sigortasının doktoruna dört, yedi ve on bir aylık sürelerde fiziksel olarak başvurmaları gerekecek. On iki ay sonra 'uzun süreli hasta' olarak sınıflandırılanlar için de bu randevular devam edecek.

Avrupa Engellilik Kartı: Görünür olmayan bir engeli olsa bile, engelli olarak tanınan kişiler, Avrupa Engellilik Kartı (EDC) alabilecek. 2024'ten itibaren kart otomatik olarak verilecek ve başvuru gerekmeyecek. Kart, Belçika ve bazı Avrupa ülkelerinde belirli avantajlar sağlayacak.

Hastaneler Arası Ulaşım: Bir işlem veya tedavi için başka bir hastaneye nakledilen hastalar, bu ulaşım için fatura almayacaklar.

Koklear İmplant Geri Ödemesi: Sağırlar veya ciddi işitme kaybı olanlar için koklear implantların geri ödemesi genişletilecek. Bu, özellikle tek taraflı sağır olan çocuklar ve gençler için önemli bir fayda sağlayacak.

Çocuklar ve Gençler için değişiklikler
5.000 Yeni Çocuk Bakımı Yeri Açılacak: Flaman hükümetinin çocuk bakımı sektörü için ayırdığı 270 milyon euro ile 2024'te 5 bin yeni çocuk bakım yeri açılacak.
 
Eğitim Zorunlu Stajlar: Klinik psikoloji ve ortopedagoji öğrencileri, mezun olabilmek için zorunlu olarak ek pratik staj yapmak zorunda kalacak. 

Diğer değişiklikler
Kağıt Ekolojik Çeklerin Son Kullanım Tarihi:
 2023 sonuna kadar kullanılabilen kağıt ekolojik çeklerin dönemi sona eriyor. İşverenler zaten iki yıldır yalnızca dijital ekolojik çekler veriyor.
 
Kapı Kapı Enerji Kontratı Satışları Kısıtlanacak: Dürüst olmayan müşteri kazanma yöntemleri olarak görülen kapı kapı dolaşarak yapılan enerji kontratı satışları kısıtlanacak.
 
Organik Atıkların Seçici Toplanması Zorunlu Olacak: Çoğu Flaman belediyesinde ve Brüksel'de organik atıkların ayrıştırılarak toplanması zorunlu hale gelecek.
 
Brüksel'de Fiili Olarak Birlikte Yaşayanlar İçin Yeni Düzenlemeler: Brüksel Bölgesi'nde fiili olarak birlikte yaşayanlar, belirli koşullar altında evli ve yasal olarak birlikte yaşayanlarla eşit kabul edilecek.
 
Güneş Paneli Kurulumu için Hızlı Ekipler: Vatandaşlara, şirketlere, okullara ve diğer kuruluşlara güneş paneli kurulumunda yardımcı olacak 12 hızlı ekip görev yapacak.

Car-Pass Dijital Bakım Sertifikası: 1 Ocak'tan itibaren Car-Pass, dijital bir bakım sertifikasına dönüşecek ve kullanılmış araçlar hakkında daha fazla bilgi içerecek. Bu sertifika, gerçekleştirilen bakım işlemlerinin detaylarını da içerecek.

Özellikle cebimizi etkileyecek diğer değişiklikler için "Belçika’da 1 Ocak 2024'ten itibaren neler değişecek?" haberine göz atabilirsiniz. 

Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş