Belçika’da önümüzdeki hafta başından itibaren bazı değişiklikler yürürlüğe girecek. Yaşantımızı etkileyebilecek bu değişiklikleri sizler için listeledik.

İşte 1 Nisan 2024 itibariyle yürürlüğe girecek değişiklikler:

Çalışan ebeveynlere çocuk bakımında öncelik
Flandre bölgesinde, 1 Nisan’dan itibaren çocuk bakım merkezlerinde çalışan ebeveynlere daha fazla öncelik tanınacak. Bundan önce savunmazıs ailelere yüzde 20 kontenjan ayrılırken, önümüzdeki haftadan itibaren bu oran yüzde 10’a düşürülecek. Yeni yaklaşım, çalışan veya eğitim gören ebeveynlere öncelik verme amacını taşıyor. Ancak bu kurala karşı çıkan 20’ye yakın organizasyon konuyu Anayasa Mahkemesine götürmeye hazırlanıyor.

Asgari ücrette artış
Minimum ücret, brüt 35,7 euro artacak. Buna göre brüt maaşlar 2.000 euroronun üzerine çıkacak. Yeni minimum ücret ayda 2.029,88 Euro olacak. Çalışanların eline geçen net maaş miktarı da yaklaşık 50 euro artacak. 2026 yılının Nisan ayında ise minimum ücret, yeniden 35,7 Euro artırılacak.

Kalorifer yakıtı 50S piyasadan kaldırılıyor
1 Nisan itibarıyla kalorifer yakıtı (stookolie ) satışı 50S duruyor. Bunun yerine 10S kalorifer yakıtı satışı yapılacak. 50S yakıt türü, maksimum izin verilen yüzde 0,005 kükürt içeriğine sahip. Yeni getirilen 10S ise maksimum yüzde 0,001 kükürt içeriyor.

Leurkaart'ın Kaldırılması
Flandre'da, kapıdan kapıya satıcılar ve pazar satıcıları için zorunlu olan leurkaart  tarih oluyor. Bu değişiklik, gezici ticaret ve panayır etkinlikleriyle ilgili kuralları güncelleyen bir Flaman kararnamesinin bir parçası olarak gerçekleştiriliyor. Kararname, yerel yönetimlere, özellikle pazarlar ve panayırlar açısından yeni tüketici trendlerine ve ticari fırsatlara uyum sağlamaları konusunda ek olanaklar sunmayı hedefliyor. bir işverenin gezici veya panayır faaliyetlerinde bulunup bulunamayacağını anlamak için Leurkaart yerine, Ondernemingen voor Kruispuntbank (İşletmeler için Kesişim Bankası) kayıtları yeterli olacak.

Aile hekimlerine yeni finansman modeli
130'dan fazla pratisyen hekim, 1 Nisan'da konsültasyonlardan oransal olarak daha az, hasta başına sabit fon ve hemşire istihdamı gibi primlerden daha fazla gelir elde edecekleri yeni bir finansman modeline adım atıyor. Mevcut performans tabanlı finansman modelinin yetersiz olduğunu belirten federal Sağlık Bakanı Frank Vandenbroucke, yeni modelin aile hekimlerine daha istikrarlı bir gelir sağlayacağını ve daha karmaşık hasta sorunlarına daha fazla zaman ayırma imkânı tanıyacağını ifade etti. 

'İşe Geri Dönüş' Fonu,
Tıbbi nedenlerle işten çıkarılan ve çalışamayacak durumda olan kişiler 1 Nisan'dan itibaren 'İşe Geri Dönüş' fonundan yararlanabilecek. Bu fon, örneğin kariyer rehberliği ve kişiselleştirilmiş koçluk yoluyla yeni bir iş bulmalarını sağlayacak.
Tıbbi nedenlerle iş göremez durumdaki bir çalışanın sözleşmesini fesheden işverenler, fona 1.800 euro yatırmak zorunda. İşten çıkarılanlar Riziv'e başvurarak 1.800 euro değerinde bir kupon alabilecek. Fon Riziv tarafından oluşturuldu.
1 Nisan 2025'ten itibaren de bir yıldan uzun süredir iş göremez durumda olan kişiler de, ister serbest meslek sahibi, ister çalışan, ister iş arayan olsunlar, İşe Dönüş Fonu'ndan (‘Terug Naar Werk) yararlanabilecek.

Bireysel Öğrenme Hesabı
1 Nisan itibarıyla başlatılan Bireysel Öğrenme Hesabı (Federal Learning Account), çalışanların tüm eğitimlerini kaydetmeleri gereken çevrim içi bir kayıt aracı olarak tanımlanıyor. Bu sistem, her çalışanın sahip olduğu bireysel eğitim haklarını yönetmeyi amaçlıyor. Bu hesap sayesinde çalışanlar, aldıkları eğitimler hakkında bilgi edinebilir ve bireysel öğrenme hesaplarına erişebilirler. 
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

Belçika’da işgücü üzerinden alınan vergilerde lider konumda Belçika’da işgücü üzerinden alınan vergilerde lider konumda

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.