Brüksel’de dün (16 Ekim) akşam saatlerinde silahlı saldırı meydana geldi. Saldırıda Belçika-İsveç maçını takip etmek için Brüksel’de bulunan 2 İsveç vatandaşının öldüğü ve bir kişinin de ağır yaralandığı belirtildi. Saldırganın 45 yaşında Tunus asıllı Abdesalem L. olduğu ve saldırı sonrası kaçtığı aktarıldı. Salı sabah saatlerinde yapılan son dakika açıklamasında saldırganın Schaarbeek'te bir cafede kıstırıldığı ve çıkan çatışmada öldürüldüğü belirtildi.

Polis, Abdeslam Lassoued (45)'in Schaarbeek'teki bir kafede olduğuna dair bir çağrı alındığını, olay yerine varıldığında polis ile saldırgan arasında çatışma çıktığını belirtti. Yaşanan çatışmada Tunuslu saldırganın vurularak öldürüldüğü ve saldırı esnasında kullandığı silahın da yanında bulunduğu aktarıldı.

Saldırıda iki kişi öldü bir kişi yaralandı
Brüksel’de dün (16 Ekim) akşam saatlerinde silahlı saldırı meydana geldi. Saldırıda Belçika-İsveç maçını takip etmek için Brüksel’de bulunan 2 İsveç vatandaşının öldüğü ve bir kişinin de ağır yaralandığı belirtildi. Saldırının ardından Belçika-İsveç maçı tatil edildi. Saldırganın 45 yaşında Tunus asıllı Abdesalem L. olduğu ve saldırı sonrası kaçtığı aktarıldı. 

Saldırı Belçika saatiyle 19:15 sularında meydana geldi. Medyada yer alan haberlerde otomatik bir tüfek kullanan saldırganın ateş ederken “Allah-u ekber” diye bağırdığı aktarıldı. Belçika ve Fransız medyasına göre, Abdesalem L. sosyal medyada Slayem S., ismini kullanarak, 3 İsveç vatandaşını öldürdüğünü söylediği bir video paylaştı ve kendisini “Allah yolunda bir savaşçı” belirterek, “İnancımız uğruna yaşarız ve ölürüz” ifadesini kullandı.

Fransız gazetesi Le Monde'a göre, polis Pazartesi gece saatlerinde saldırganın Schaarbeek semtindeki evine baskın düzenledi. 

Başbakan De Croo: “Belçika sakinliğimizi koruyalım”
Belçika Başbakanı Alexander De Croo sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda İsveç halkına başsağlığı mesajı iletti. Salı sabah saatlerinde Belçika halkına seslenen Başbakan De Croo, Pazartesi akşamı Brüksel'deki silahlı saldırının bir terör saldırısı olduğunu doğruladı, vatandaşları sakin olmaya davet etti. Başbakan, Belçika'da yasadışı olarak bulunan Tunuslu failin henüz yakalanamadığını aktardı.

“Teröristler korku ve ayrılık ekme çabasındalar. Ama asla özgür toplumumuzu alt etmeyeceklerini anlamalılar," şeklinde konuşan Başbakan De Croo, "Terörizm asla bizi yenemeyecek. Biz güçlü ve hoşgörülü bir ülkeyiz, huzur içinde bir arada yaşıyoruz. Bu huzuru, teröre karşı bir panzehir olarak kullanalım ve Belçika sakinliğimizi koruyalım." dedi.

Saldırgan yasadışı yollardan Belçika’da kalıyordu

Brüksel saldırı
Belçika Adalet Bakanı Vincent Van Quickenborne şüpheli hakkında daha fazla araştırmanın devam ettiğini belirtti. Bakan açıklamasında, şüphelinin "şüpheli hareketler, insan kaçakçılığı, yasadışı ikamet ve devlet güvenliği" nedeniyle polis takibinde olan bir kişi olduğunu belirtti. 

Van Quickenborne, şüphelinin Kasım 2019'da Belçika'da sığınma talebinde bulunduğunu, Ekim 2020'de bu talebin reddedildiği ancak daha sonra hiçbir kayıtta görülmediğini, 12 Şubat 2021'de nüfus kayıtlarından silindiğini belirtti. Saldırganın hiçbir zaman bir sığınma merkezinde kalmadığını belirten bakan bu nedenle ana vatanına geri gönderilmesi için yerinin tespit edilmediğini aktardı. 

2016'da adamın radikalleşmiş olabileceği yönünde bilgiler geldiğini aktaran Bakan Van Quickenborne, bunun araştırıldığını somut işaretler olmadığından, potansiyel olarak tehlikeli bireylerin yer aldığı OCAD veri tabanına kaydının yapılmadığını belirtti.

Saldırı sonrası maç iptal edildi
Belçika ile İsveç arasında EURO 2024 Grup Eleme Maçının oynandığı sırada gerçekleşen saldırı nedeniyle ilk yarısı 1-1 biten maç, tatil edildi. Saldırı sırasında 700 İsveçlinin maçı izlemek için Brüksel’de olduğu belirtildi.

İsveçli yayın kuruluşu TV6’nın aktardığına göre İsveçli futbolcular UEFA’ya maçın ikinci yarısında oynamak istemediklerini söyledi.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş