Belçika’da giderek daha fazla insan benzodiazepin türü ilaçlardan kullanıyor. Ülkede; uzun süre ve fazla miktarda alındığında zararlı ve bağımlılık yapan bu ilaçların kullanımını azaltmak için yeni bir pilot proje başlatıldı. Kullanımı azaltmak için başlatılan projeye şu ana kadar 4 bin 400 kişi başvuru yaptı. Her hafta bu sayıya yaklaşık 120 kişi ekleniyor.

Yapılan son araştırmaya göre Belçika’da her beş kişiden biri, genellikle aile doktorları tarafından reçete edilen benzodiazepin türü ilaçları kullanıyor. Bu ilaçların arasında halk arasında bilinen Valium, Xanax, diazepam gibi markalar da bulunduğu

Halk arasında “Benzo” olarak bilinen benzodiazepinlerin sadece belirli durumları olan hastalarda fayda sağladığı bilinmekte. Öte yandan bu ilaçların hem kısa hem de uzun vadede ciddi yan etkileri olabileceği, ilaç kullanımının, aşırı doz riskiyle birlikte, hızlı bir şekilde bağımlılığa yol açabileceği belirtiliyor. Benzo kullanımı, kişilerde uyuşukluğa sebep olabiliyor ve düşme gibi kazalara yol açabiliyor. Bu ilaçları bir anda kesmek ise uykusuzluk, anksiyete gibi yan etkileri beraberinde getiriyor. 

İlaç kullanımını azaltma planı
Şubat ayında Belçika eczacı dernekleri APB ve Ophaco, benzo'suz bir hayat sürmek ve yeniden bu ilaçlara başlamamayı kolaylaştırmak için bir pilot proje başlattı. Katılımcılara, aile hekimi ve eczacı ile işbirliği içinde kişiye özel bir ‘kullanımda azaltma planı’ veriliyor.

Kişinin kullandığı doz, beş, yedi ya da on adımda kısa ya da uzun bir süre içerisinde kademeli olarak azaltılıyor.  Her adım on, yirmi veya otuz gün süreyle uygulanıyor. En hızlı program 50 gün, en yavaşı ise 360 gün sürüyor.

APB şu anda projeye ülke çapında yaklaşık 2 bin eczanenin dahil olduğunu ve her eczanede yaklaşık 2 veya 3 hastanın belirlenen adımlarda ilaç kullanımını azaltmaya çalıştığı belirtiliyor. APB her hafta yaklaşık 120 kişinin projeye dahil olmak için başvuru yaptığını belirtiyor.

Pilot proje 31 Ocak 2024'e kadar devam edecek. 

Benzodiazepinler ne için kullanılır?
Uzmanlara göre benzo’lar, örneğin panik atak geçiren veya uyku sorunu bulunan kişilerde faydalı olabilir. Unutulmaması gereken nokta ise diazepam gibi sakinleştirici içeren bu ilaçlar, kişinin sakinleşmesine veya uykuya dalmasına yardımcı olabilir ancak tüm bu durumlarda kısa süreli kullanım için tasarlanmıştır. Uzun vadede kullanımı bağımlılık gibi sorunlar yaratır.

©Sonhaber.eu
Fotoğraf: Cottonbro Studio - Pexels

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş