Flaman yayın kuruluşu VRT'nin bildirdiğine göre, Belçika'da geçen yıl 2,3 milyon kişiye bağımlılık yapan uyku hapları ve sakinleştiriciler reçete edildi. Uzmanlara göre, pratisyen hekim veya psikiyatristlerinin tavsiyesi üzerine yaklaşık her beş kişiden biri benzodiazepin kategorisindeki ilaçlardan kullanıyor ve bu durum ciddi bir endişe kaynağı.

VRT bu rakamların ilk kez yayınlandığını belirtiyor. Toplanan veriler, bahsi geçen maddelerin kullanımının gençler arasında arttığını, en çok 65 yaş üstü (yüzde 54) tarafından kullanıldığını gösteriyor. Yayınlanan rakamların içerisinde yasa dışı satın alınan uyku ilaçları veya sakinleştirici haplar dahil değil.

Halk dilinde “Benzo” olarak da adlandırılan ‘benzodiazepinler’in sadece belirli durumdaki hastaların kullanımında, fayda sağladığı biliniyor. Öte yandan bu ilaçların hem kısa hem de uzun vadede ciddi yan etkileri olabileceği, ilaç kullanımının, aşırı doz riskiyle birlikte, hızlı bir şekilde bağımlılığa yol açabileceği belirtiliyor.

İlaç reçete edilirken ne zaman bırakılacağı da belirtilmeli!
Pratisyen hekim Ellen Van Leeuwen ise VRT'ye yaptığı açıklamada, ilacı kullanması tavsiye edilen hastalarla, kullanımdan bir hafta sonra bir araya gelinmesi ve aynı zamanda ilaç kullanımını ne zaman bırakması gerektiğine yönelik plan yapılması gerektiğine vurgu yapıyor.

VRT’nin araştırmasına göre bu ilacı kullananların yarısından fazlasına dörtten fazla paket reçete edilmiş durumda. Yaklaşık her üç hastadan birine ise 6 paket birden reçete edilmiş. VRT'ye göre bu durum hastanın altı ay boyunca her gün bir hap alması anlamına geliyor.

Benzodiazepinler ne için kullanılır?
Uzmanlara göre benzo’lar, örneğin panik atak geçiren veya uyku sorunu bulunan kişilerde faydalı olabilir. Unutulmaması gereken nokta ise diazepam gibi sakinleştirici içeren bu ilaçlar, kişinin sakinleşmesine veya uykuya dalmasına yardımcı olabilir ancak tüm bu durumlarda kısa süreli kullanım için tasarlanmıştır.

VRT'ye göre, elde edilen rakamlar aynı zamanda zolpidem gibi Z-ilaçları olarak adlandırılan, benzer (bağımlılık yapıcı) etkiye sahip uyku haplarını da kapsıyor.

VRT'nin yayınladığı araştırma, IQVIA'dan alınan verilere dayanmakta. Sağlık sektöründe araştırma yapan ve çeşitli hizmetler sunan IQVIA şirketi, ülke geneline yayılmış toptancılardan ve eczanelerin yaklaşık yüzde 63'ünden elde edilen satış verilerini kullanmakta.

Hollanda’da Benzodiazepin kullanımı
Hollanda'da, Benzodiazepin ilaçlar en sık reçete edilen psikiyatrik ilaçlar arasında yer alıyor. GGD'ye göre, 2015 yılında her 10 Hollandalıdan biri benzodiazepin kullandı.

Nieuwsuur 2019 yılında yayınladığı bir haberinde Benzolar ve Z ilaçlarına ek olarak, morfin ve oksikodon gibi opioid içeren ağrı kesicilerin kullanımının arttığını yaklaşık bir milyon kişiye böyle bir ilaç reçete edildiğini duyurmuştu.

RTL News'in geçen yıl yayınladığı bir haberde ise 2021'de 1,37 milyon kişiye benzo ilaç reçete edildiği belirtilmiş bu sayının 2020’ye göre yüzde 1,5 arttığı belirtilmişti. 

Hollanda Tıbbı Bağımlılık Derneği de daha fazla insanın ilaca bağımlı hale geldiği bilgisini doğruluyor.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.