Avrupa ülkeleri aşırı sıcakların neden olduğu kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya. Avrupa Birliği araştırmacılarınca açıklanan bir raporda da ülkelerin neredeyse yarıya yakınının kuraklık riski ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekildi.

Hollanda’da geçtiğimiz günlerde kuraklıkla mücadele için yeni adımlar atıldı. Acil Su Dağıtım Planını devreye girdiği belirtilen açıklamalarda, ayrıca Su Kıtlığı Yönetim Ekibinin (MTW) kurulduğu aktarıldı.

 İngiltere ve Fransa su kullanımına sınırlama getirdi

1 Milyon kişi etkilenecek
İngiltere 1976 yılından beri en kurak yılını yaşıyor. Ülkenin büyük kısmında 2 hafta daha yağış görünmüyor. İngiltere kuraklık önlemi kapsamında bu yıl 3'üncü kez kısıtlamalara gidiyor. Özellikle Southern Water, Hampshire ve Wight Adası'nda yaşayan bir milyon kişinin bu yasaklardan etkileneceği belirtiliyor. 

Ülkenin güneyindeki bazı yerlerde hortumla bahçe sulamak, şebeke suyu ile otomobil yıkamak ve havuz doldurmak yasaklandı. Kısıtlamalar kademe kademe bazı bölgelere genişletilecek.

Fransa da su kullanımına kısıtlama
Kuraklıkla mücadele eden ülkelerden biri olan Fransa'nın neredeyse tamamında su kullanımı kısıtlamaları uygulanıyor. Fransa'nın 62 bölgesinde kuraklık en yüksek alarm seviyesinde.

Başbakan Elizabeth Borne ülkede gelmiş geçmiş en kötü kuraklığın yaşandığını, bunun hem çiftçiler hem de ekosistem açısından bir felaket olduğunu söyledi.

‘Toprakların yarısı risk altında’ 
Yüksek düzeylerde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle birçok ülkede orman yangınlarının çıkması ve İtalya'nın en uzun nehri Po'da su miktarının çarpıcı bir azalış göstermesi yetkilileri harekete geçirdi.

Avrupa Komisyonu'ndan araştırmacılar, güneybatı Avrupa'nın karşı karşıya kaldığı sıcak hava dalgasına işaret ederek, Avrupa Birliği (AB) topraklarının yaklaşık yarısının kuraklık riski altında olduğu konusunda uyardı.

Avrupa Komisyonu Ortak Araştırma Merkezi, temmuz ayı raporunda, AB topraklarının yüzde 46'sının uyarı düzeyinde kuraklığa maruz kaldığını açıkladı.

Hazırlanan raporda İtalya'nın kuzeyindeki Po Nehri havzasının kuraklık şiddetiyle karşı karşıya kalmasıyla ülkenin "ağır bir darbe aldığı" kaydedildi.

Raporda, İspanya'da su rezervuar hacimlerinin halihazırda 10 yıllık ortalamanın yüzde 31 altında olduğuna dikkat çekildi.

Mahsul verimi düştü
AB araştırmacıları ayrıca, su eksikliğinin ve güçlü ısının Fransa, Romanya, İspanya, Portekiz ve İtalya'da mahsul verimini düşürdüğü konusunda uyarıda bulundu. Bu ülkelerdeki rekolte kaybının gıda fiyatlarını artıracağından endişe duyuluyor.

AFP'nin haberine göre, raporda, hava tahminlerinin oluşan manzaranın daha fazlasını öngördüğü ve tarım, enerji ve su temini üzerindeki etkilerin daha da kötüleşebileceği aktarıldı.

Foto: Markus Spiske - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın