Avrupa Birliği (AB) kurumları arasında üyeleri doğrudan halk tarafından seçilen tek organ olan Avrupa Parlamentosu’nun (AP), yeni üyeleri 6-9 Haziran tarihleri arasında yapılacak seçimle belirlenecek. 27 ülkedeki 400 milyon seçmenin oy kullanacağı seçimlerde ilk oy vereme işlemi Perşembe günü Hollanda’da başlayacak. Seçimlerin en hareketli günü 9 Haziranda yaşanacak. 21 ülkenin seçmeni bu hafta Pazar günü oy kullanacak.

Brexit’le İngiliz vekillerin 2020’de AP’den ayrılmasıyla 705’e düşen sandalye sayısı, kalan üye ülkelerin nüfusuna göre yeniden dağıtıldığı için bu seçimde ilk kez 720 milletvekili seçilecek. 

Bazı ülkelerde oy verme yaşının düşürülmesi nedeniyle 18 yaşından küçük seçmenler de ilk kez oy verecek. Almanya, Avusturya, Belçika, Malta’da 16, Yunanistan’da 17 yaşındakiler ilk defa AB’nin geleceğinde söz sahibi olacak.

Almanya Graben-Neudorf’ta Yeni Camii'nin temeli dualarla atıldı Almanya Graben-Neudorf’ta Yeni Camii'nin temeli dualarla atıldı

AB ülkelerinde seçim farklı günlerde yapılacak. Her ülke nüfusu oranında milletvekili çıkaracak. Seçimin başlangıcı, 6 Haziran’da Hollanda’da yapılacak. Bu ülkeden 31 aday, AP’ye gönderilecek. 7 Haziran’da İrlanda, Çekya ve Estonya’da AP seçimleri için oy kullanılacak. 

8 Haziran’da İtalya, Malta, Slovakya ve Letonya’da seçmenler sandık başına gidecek. İtalya 76 milletvekili, Malta 6, Slovakya 15, Letonya ise 9 milletvekili çıkaracak.

9 Haziranda ise aralarında Belçika’nın da bulunduğu toplam 21 ülkenin seçmeni oy kullanacak.

Hangi ülkeden kaç vekil seçilecek?
AP’ye Almanya 96, Fransa 81, İtalya 76, İspanya 61, Polonya 53, Romanya 33, Belçika 22, Portekiz, Yunanistan, Macaristan ve Finlandiya 21, Avusturya 20, Bulgaristan 17, Danimarka ve Finlandiya 15, Hırvatistan 12, Litvanya 11, Slovakya ve Letonya 9, Malta, Lüksemburg ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi 6 milletvekili gönderecek. 

Sonuçlar, 9 Haziran akşamı, tüm üye ülkelerde sandıkların kapanmasının ardından açıklanacak.

Mevcut Parlamentoda bulunan siyasi gruplar
Halihazırda AP’de büyükten küçüğe Avrupa Halk Partisi (EPP), Sosyalistler ve Demokratlar (S&D), Avrupa’yı Yenile (Renew Europe), Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı, Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri (ECR), Kimlik ve Demokrasi (ID) ve Sol olmak üzere 7 grup ile bağımsız vekiller bulunuyor.

Merkez sağ eğilimli, Hristiyan Demokratlar olarak bilinen EPP grubu, 177 sandalye sayısına sahip. İkinci en büyük grup merkez sol eğilimli S&D’nin, 139 milletvekili bulunuyor. 
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş