Haberlerimizi İnstagram , TikTok ve Youtube hesaplarımızdan da takip edebilirsiniz.
Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği (AB) genelinde tüm kedi ve köpekler için mikroçip takma zorunluluğu getirilmesine karar verdi. Uygulamanın, yasadışı hayvan ticaretini önlemek ve hayvan refahını artırmak amacıyla alındığı belirtildi.
Yeni düzenlemenin, 27 AB üye devletinin yer aldığı Bakanlar Konseyi’nin de onayını alarak, 2030 yılında yürürlüğe girmesi planlanıyor. Yasa yetiştirici, barınak ve bireyler ayırt edilmeksizin herkes için geçerli olacak.
Sonhaber'i takip etmek ve haberlerimizin doğrudan telefonunuza gelmesini sağlamak için buraya tıklayın.
Uygulama kademeli olarak hayata geçirilecek
Uygulama iki aşamada hayata geçirilecek. Yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren ilk beş yıl içinde tüm köpeklerin, sonraki beş yıl içinde ise tüm kedilerin çiplenmiş olması hedefleniyor.
Mikroçiplerde hayvana ait kimlik numarası, yaşı, cinsiyeti ve menşe bilgileri yer alacak. Hayvanlara ait bilgiler hem ülke bazında hem de merkezi bir AB veritabanında saklanacak.
Çip uygulaması neleri değiştirecek?
Yeni sistemin en önemli amaçlarından biri, köpek ve kedilerin kötü koşullarda üretildiği ve satıldığı yasadışı “yavru çiftlikleri”yle mücadele etmek. PETA gibi hayvan hakları örgütlerine göre, bu çiftliklerde yetiştirilen hayvanlara satış öncesi antibiyotik ve çeşitli ilaçlar verilerek sağlıkları maskeleniyor; ancak yeni sahipleri kısa sürede gerçek sağlık sorunlarıyla yüzleşmek zorunda kalıyor. Mikroçip sayesinde hayvanların geçmişine ve geldiği yere dair bilgiler şeffaf şekilde takip edilebilecek.
Uygulamanın bir diğer hedefi ise barınakları rahatlatmak. Kayıp ya da terk edilen hayvanların çip sayesinde hızla sahiplerine ulaştırılması sağlanabilecek. Bu sayede barınakların yükü de hafifletilecek.
Bakım standartları artırılacak
Yeni yasa ayrıca AB genelinde hayvanlara yönelik bakım standartlarının da yükseltilmesini öngörüyor. Bu sayede, tıbbi gereklilik dışında yapılan fiziksel müdahaleler ve elektroşok tasmaları gibi sert eğitim yöntemleri yasaklanacak. Genetik deformasyon riski taşıyan hayvanların üretimi de sıkı şekilde sınırlandırılacak.
Ancak bu düzenleme henüz tamamen yasalaşmış değil. Yasanın yürürlüğe girmesi için 27 AB üye devletinin yer aldığı Bakanlar Konseyi’nin de onayı gerekiyor. Bu sürecin birkaç ay içinde netleşmesi bekleniyor.
©Sonhaber.eu