Avrupa Birliği (AB) Dünya Sağlık Örgütü 23 Temmuz'da maymun çiçeği salgınını Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu (PHEIC) ilan etmesinin ardından bugün Danimarkalı biyoteknoloji şirketi Bavarian Nordic'in geliştirdiği aşıya onay verdi.

AB Komisyonundan alınan bilgiye göre, Bavarian Nordic'e (BAVA.CO) maymun çiçeği aşısı için geliştirilen Imvanex aşısının pazarlama izni verildi. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) da geçen hafta söz konusu aşıyı tavsiye etmişti.

Bavarian Nordic’in CEO’su Paul Chaplin, “Onaylı bir aşının varlığı ülkelerin yeni çıkan hastalıklarla mücadelede hazırlık seviyesini artırabilir. Ancak bu sadece yatırım yapılması ve biyolojik hazırlık için yapısal planlamayla sağlanabilir” dedi.

Avrupa Hastalıkları Önleme Merkezinin son verilerine göre, 27 AB ülkesinde şimdiye kadar 8 bin 697 vaka görüldü. İspanya, Almanya, Fransa başı çekerken, en az vakalar Bulgaristan, Letonya ve Slovakya'da tespit edildi.

Hollanda'da bugün aşılama başladı
Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı ve Çevre Enstitüsü (RIVM) tarafından yapılan açıklamada, Amsterdam ve Den Haag Belediyelerindeki sağlık merkezlerinde maymun çiçeği virüsüne karşı ilk aşılamaların bugün başladığı belirtildi. RIVM verilerine göre Hollanda’da da Imvanex aşısı kullanılmakta.

RIVM daha önce kendisine mektup gönderilen yaklaşık 32 bin kişinin aşılanmasına başlandığını ve Amsterdam'daki merkezde ilk gün 50, sonraki her gün 100 kişinin aşısının yapılacağı belirtildi. 

Aşının iki doz halinde uygulanacağı belirtilen açıklamada, ikinci dozun ilkinden dört hafta sonra yapılacağı bildirildi.

RIVM'in 21 Temmuz'da açıkladığı verilere göre, Hollanda'da 712 kişide maymun çiçeği virüsü tespit edildi.

DSÖ acil durum ilan etmişti
Dünya Sağlık Örgütü 23 Temmuz'da maymun çiçeği salgınını Uluslararası Halk Sağlığı Acil Durumu (PHEIC) ilan etmişti. Kuruluşun bu kararı, virüsün yayılmasına karşı eşgüdümle müdahaleyi kolaylaştırıyor.

DSÖ ayrıca şimdiye kadar 75 ülkeden 16 binin üzerinde maymun çiçeği vakasını doğruladığını belirterek, virüs nedeniyle 5 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

Maymun çiçeği virüsü
Endemik bir virüsün neden olduğu nadir hastalıklardan biri olarak bilinen maymun çiçeği hastalığı, Kongo ve Batı Afrika türü olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Genellikle hayvandan insana ve nadiren insandan insana yakın temasla bulaşan virüs, vücutta yüksek ateş ve kaşıntılı kabarcıklara yol açabiliyor.

Maymun çiçeği virüsü: Nedeni, belirtileri, korunma yolları ve tedavisi

Foto: Mufid Majnun - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın