Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema Het Financieele Dagblad'da (FD) yayınlanan bir röportajında, kokain ve diğer uyuşturucuları satmak ve kullanmanın artık cezalandırılmaması gerektiğini dile getirdi.  Halsema gazeteye verdiği demeçte uyuşturucuyla mücadelenin "ters tepen bir mücadele" haline geldiğini ve "vicdansız suçluların" iş modelini baltalamak için uyuşturucu pazarlarının düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

Perşembe günü FD’de yayınlanan röportajda, uyarıcı maddeler için bir pazar olduğunu ve yüzlerce yıldır uygulanan caydırıcılık ve baskının "çok az değişiklik" yaptığını söyleyen Halsema, “Polis kapasitemizin yaklaşık yüzde 80'i uyuşturucuyla ilgili suçlara harcanıyor. Hollanda ve Belçika'da kokainin sokak fiyatı yıllardır tamamen aynı. Dolayısıyla, bu inanılmaz çabaların piyasa üzerinde hiçbir etkisi olmadığı sonucuna varabilirsiniz.” şeklinde ifade kullandı.

Halsema'ya göre baskı yerine suçluların kazanç modelini yıkmanın daha iyi bir çözüm olacağını belirtirken "Uyuşturucuya karşı yürütülen uluslararası mücadelenin ters etkileri olduğunu söyleyen ve giderek büyüyen bir grup bilim insanı ve yöneticinin bir parçasıyım. Artık uyuşturucunun kendisinden çok bundan zarar görüyoruz." dedi.

Halsema'nın sözcüsü, kendisinin "uyuşturucuyu hızlı bir şekilde yasallaştırmayı" değil, uyuşturucu ticaretini suçluların elinden alarak, düzenlemeyi savunduğunu açıkladı. Buna örnek olarak geçtiğimiz günlerde başlatılan yasal esrar yetiştiriciliği ve satışı projesini gösterdi. 

Halsema’nın önceki açıklamaları
Halsema’nın bu açıklamaları aslında yeni değil. Amsterdam Belediye Başkanı Ekim 2022'de organize suçlarla ilgili bir kongrede “uyuşturucuya karşı savaş işe yaramıyor” ifadesini kullanmış, bu alanda bir şeylerin değişmesinin zamanının geldiğini çünkü artık 'uyuşturucuyla savaşın' sonuç vermediğini belirtmişti. 

Halsema bu ayın başında da İngiliz The Guardian gazetesinde kaleme aldığı bir makalede, uyuşturucu ile mücadelede mevcut yaklaşımın Hollanda'yı bir ‘narko-devlet’e dönüştürme riski taşıdığını savundu. Halsema, “Küresel uyuşturucu kaçakçılığının yükselişi uluslararası çözümlere ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor” ifadesini kullandı.

Cuma günü Amsterdam'daki Beurs van Berlage'de uyuşturucu suçları ve uyuşturucu piyasasının nasıl düzenleneceği konulu uluslararası ‘Uyuşturucuyla Mücadele Konferansı’ düzenlenecek. Halsema burada diğer ülkelerden gelen belediye başkanlarıyla görüşmelerde bulunacak.

©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Amsterdam Belediyesi - Tom Feenstra

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.