Beş yılı aşkın bir süredir devam eden hazırlıkların ardından Hollanda'da yasal olarak yetiştirilen ilk kenevirin satışı bugün Breda ve Tilburg'daki 19 'Coffeeshop' adı verilen kafelerde başladı. 

Daha önce belirlenen kafelerde üç yasal yetiştiriciden alınan esrar satılacak. Önümüzdeki altı ay boyunca, kafeler ve yetiştiricilerin yanı sıra nakliyeciler ve denetçiler de yasal esrar satışı konusunda ilk deneyimlerini kazanacak.

Bugünden itibaren, yasal olarak üretilmiş olan esrar, kafelere güvenlikli nakliye ile teslim edilecek. Bununla birlikte Breda ve Tilburg'da yasadışı olarak yetiştirilen otların satışına şimdilik izin verilecek. Hem yasal hem de illegal yolla kafelere gelen esrara birkaç ay daha göz yumulacak

2020 yılında Hollanda hükümeti tarafından gündeme getirilen yasal esrar üretimi ve satışı programı, gönüllü üreticilerin gerekli yasal koşulları yerine getirememesi nedeniyle ertelenmek zorunda kalmıştı. Dönemin Güvenlik ve Adalet Bakanı Dilan Yeşilgöz ve Sağlık Bakanı Ernst Kuipers, meclise gönderdikleri mektupta, 15 Aralık'tan itibaren Breda ve Tilburg kentlerinde yasal esrar deneyine başlanacağını bildirmişti.

Bugün başlayan yasal esrar satışı denemelerinin olumlu sonuç vermesi halinde Hollanda'da hafif uyuşturucuların üretimi ve satışı tamamen yasal hale gelebilir. 

Hollanda'da 'Hoşgörü Yasası' çerçevesinde, 'Coffeeshop' adı verilen kafelerde esrar satışına izin veriliyor ancak esrar üretimi yasak. Bu nedenle, kafelerde yasal olarak satılan uyuşturucular, yasa dışı yollarla üretilenlerden tedarik ediliyor. Bu durum, Coffeeshop sahiplerini suça bulaşmış yasa dışı tedarikçilere bağımlı hale getiriyor. Hollanda Temsilciler Meclisi ve yerel yönetimler, bu garip duruma işaret ederek, esrar üretiminin de yasallaştırılmasını öneriyor. 

©Sonhaber.eu

Foto: Kindel Medis - Pexels

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.