Dövüş sporları içerisinde pek bilinmeyen ancak gelişen disiplinlerden biri olan Sudo Dünya şampiyonluğu yarışmaları yapıldı. Yarışmayı Almanya'nın Nettetaler bölgesinden 42 yaşındaki Erdem Arel kazandı.

Erdem Arel, on yıl boyunca dövüş sporlarına ilgi duyduktan sonra ilk kez Sudo Dünya Şampiyonası'na katıldı ve Kasım ayında Paderborn'da düzenlenen etkinlikte tüm rakiplerini geride bırakarak dünya şampiyonu oldu. Yarışmalarda Arel, MMA (Karma Dövüş Sanatları) maçlarına profesyonel olarak katılmış ve bu alanda başarılar elde etmiş bir sporcu olarak önceki deneyimini Sudo'da kullanarak dikkat çekti. Kulüp üyeliği olmayan Arel, Paderborn'daki yarışmaya özel antrenmanlarla hazırlandı.

Sudo nedir?
Sudo, adını duyurmuş dövüş sanatlarını bir araya getiren bir disiplin.  Judo, MMA (Karma Dövüş Sanatları) ve güreş gibi sporlardan esinlenen Sudo, aynı zamanda kendini savunma konseptleri ve Asya dövüş sanatları öğretilerini içeriyor. Türkçe ve Azerice'den türetilmiş olan Sudo terimi, "su tarzında dövüş" anlamına gelen "Su üslubu döyü yolu" ifadesinden gelmekte.

2016 yılında Almanya'da kurulan Dünya Sudo Federasyonu tarafından tanımlanan bu disiplin, 2011 yılında Azerbaycan'da ortaya çıktı ve bu yılki şampiyona, düzenlenen on ikinci etkinlik oldu.

Dünya Sudo Federasyonu'nun başkanlığını yürüten Sabir Suleyman, Sudo'nun temel ilkelerini "Arkadaşlık, Sevgi, Güç, Hız, Cesaret, Özveri, Vücut ve Ruhun Bütünlüğü" olarak tanımlıyor. Sudo, kısa süreli müsabakalardan oluşan iki turdan oluşuyor; her bir tur sadece iki dakika sürerken, gençler arasındaki müsabakalarda süre 90 saniyeye kadar düşebiliyor.

Sudo'da ilk turda yumruk, tekme ve atma teknikleri serbest; ancak kafa bölgesine yapılan vuruşlar yasak. İkinci turda ise dizler üzerinde güreş yapılıyor. Yani ayakta durmak mümkün değil. Mücadele sonrasında bir hakem, galibi beliyor.

Dünya Sudo Federasyonu'nun verilerine göre, Almanya'da yaklaşık 250 sporcu Sudo ile ilgilenirken, Paderborn'daki Dünya Şampiyonası'na 50'den fazla ülkeden 350 sporcu katıldı.

Federasyon yetkilileri, katılımcı sayısını artırmayı ve 2025'te Uluslararası Olimpiyat Komitesi'ne üyelik için başvuruda bulunmayı planlıyorlar.

©Sonhaber.eu

Fotoğraf: Erdem Arel

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.