Enerjide Rusya’dan aldığı doğal gaza büyük ölçüde bağımlı olan Almanya, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan etkilenen ülkelerin başında geliyor. Bu bağımlılığı azaltmak ve kışa hazırlanmak için farklı çareler üretiliyor. Birçok yetkili halka tasarruf çağrıları yapıyor.

Alman basınında yer alan ve şaşkınlık yaratan en son tasarruf örneği Yeşiller Partili eyalet liderinden geldi. 

Baden-Württemberg eyaleti başkanı Winfried Kretschmann Cuma günü Südwest Presse gazetesine verdiği bir röportajda “Bir enerji kriziyle sınandığımız bu günlerde insanlar 'sürekli duş almak yerine' bir bez kullanarak çok tasarruf edebilirler.” ifadelerini kullandı.

“Duş almak yerine nemli bir bezle silinin”
Almanya'nın şu anda karşı karşıya olduğu Enerji Krizi hakkında konuşan Kretschmann, enerji israfını önlemek için kişisel olarak ne gibi adımlar attığını açıkladı.

Winfried Kretschmann, evinin çatısında 'dev' bir güneş enerjisi teçhizatı olduğunu, elektrikli bir araba sürdüğünü ve tek bir odayı ısıttığını söylerken bunun 'daha sağlıklı' bir alışkanlık olduğunun altını çizdi.

Soğuk duş alıp almadığı sorulduğunda, Kretschmann, ‘daha da iyisini’ yaptığını dile getirdi ve kendisinin de aynısını yaptığını iddia ederek, halka duş almak yerine nemli bir bezle silinmelerini önerdi.

Bir Yeşiller Partisi üyesi olan Kretschmann, Fransa ve İsviçre sınırındaki güneybatı Alman eyaletini yönetiyor ve burada yaşayan yaklaşık 11 milyon insan var. Porsche ve Mercedes-Benz'in genel merkezleri de eyalet başkenti Stuttgart'ta bulunuyor.

Isıtma maliyetlerindeki artışın kendi gelir grubundaki insanlar için o kadar da sorunlu olmadığına dikkat çeken Kretschmann, bazı Almanların devlet yardımı olmadan geçinemeyeceklerini kabul etti. Ancak, Covid-19 salgınının Alman hükümetinin krizden en çok etkilenen insanlar için orada olacağını gösterdiğini savundu.

Kretschmann, bu sefer 'refah açısından bir miktar kayıp' olacağını söyledi ve ekledi “Hepimiz buna uyum sağlamak zorundayız.”

Almanya’da önerilen tedbirler
Almanya, en büyük tedarikçisi olan Rusya'dan gelen gaz sevkiyatları ve Ukrayna ile ilgili yaptırımlardan kaynaklanan teknik sorunlar nedeniyle sıkıntılar yaşıyor ve büyük çaplı bir enerji kriziyle karşı karşıya.

Büyüyen krizi hafifletmek için çabalayan hem federal hükümet hem de eyaletler, vatandaşları klimalarını kapatarak ve daha az sıcak su kullanarak enerji tüketimini azaltmaya çağırıyor.

Araştırma enstitüsü INSA tarafından geçen ay yapılan ankete göre, Almanların neredeyse üçte ikisi hükümetin tekrarlanan çağrılarına yanıt olarak duşta geçirdikleri zamanı azalttı.

Berlin, kömür santrallerini canlandırmaya başladı, gaz kullanımına ek bir vergi getirdi ve bildirildiğine göre, bu yıl planlanan aşamalı kullanımdan sonra kalan nükleer reaktörlerini devrede tutmayı düşünüyor.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın