Avrupa'da kadın cinayeti vakalarında yüksek oranlara sahip ve 2021 yılı için Federal Kriminal Polisinin (BKA) verilerine göre 115 bin kadının partner şiddeti kurbanı olduğu Almanya’da yapılan bir araştırma, kadına yönelik şiddetin halk arasındaki yansımasını gözler önüne serdi. 

Çocuklara yardım kuruluşu Plan International Germany tarafından, internet üzerinden yaptırılan anketin sonuçları tartışma yarattı. 

Bölgesel Westdeutsche Allgemeine Zeitung gazetesinde yayınlanan araştırmaya göre genç erkeklerin yaklaşık yüzde 30’u “kadınlara şiddeti” kabul edilebilir olarak nitelendiriyor.

Araştırmada Almanya genelinde 18-35 yaş arası bin erkek ve bin kadından oluşan bir gruba “erkeklik” konusundaki görüşleri soruldu.

Bu yaş grubundaki erkeklerin yüzde 34'ü geçmişte kadın partnerlerine "onlara saygı aşılamak" için şiddet uyguladığını itiraf etti.  Yüzde 33'ü eşleriyle tartışırken ara sıra "ellerinin kalkmasının" kabul edilebilir olduğunu düşündüklerini söyledi.

Mağduru suçlama ve çifte standart konusundaki tutumları araştıran anket, erkeklerin yüzde 50'sinin çok sayıda cinsel partneri olan bir kadınla ilişki istemeyeceklerini söylerken, görüşülen kadınların yüzde 20'sinin bu ifadeye katıldığını ortaya çıkardı.

Anket ayrıca, bir ilişkideki beklentilerin erkekler ve kadınlar arasında büyük farklılıklar gösterdiğini de ortaya koydu. Katılımcı erkeklerin yüzde 52'si "evin geçimini sağlayan - ev hanımı modeli" şeklinde bir ilişki istediğini dile getirdi. 

Hollanda’da bu oran: Her 6 erkekten biri!
Hollanda’da yayınlanan bir araştırmaya göre; 50 yaşın altında her 6 erkekten biri kadına karşı şiddeti “kabul edilebilir” olarak görüyor. Araştırmaya katılanların büyük bir bölümü çoğu durumda bunu “nefsi müdafaa” olarak nitelendiriyor.

Sonuçları Ocak 2023'de açıklanan ankete katılan 3 bin 371 kişiye kadına karşı ev içi şiddet hakkındaki tecrübe ve bilgileri soruldu.  Anket sonuçlarına göre; 50 yaş altı erkekler arasında yüzde 16’lık bir kesim “kadına karşı şiddeti” kabul edilebilir olarak görürken, 50 yaş üstünde bu oran yüzde 4’e kadar düşüyor. Kadınlar arasında ise kadına karşı şiddeti kabul edilebilir olarak görenlerin oranı yüzde 3.

Kadına karşı şiddet hakkında sorulan sorulara katılımcıların büyük çoğunluğu bunun “nefsi müdafaa” olduğunu belirtse de şiddet kullanımını “(kadını kastederek) eğer buna ihtiyacı varsa” ve “kadınlar ikiyüzlülük yaptıklarında” şeklinde cevaplayanlar da oldu.

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş