Hart van Nederland tarafından 3 binin üzerinde katılımcı ile yapılan bir ankete göre, 50 yaşın altında her 6 erkekten biri kadına karşı şiddeti “kabul edilebilir” olarak görüyor. Katılımcıların büyük bir bölümü çoğu durumda bunu “nefsi müdafaa” olarak nitelendiriyor, ancak bazılarının verdiği cevaplar oldukça dikkat çekici. 

Eurostat'tan alınan verilere göre, Avrupa ülkeleri içerisinde Finlandiya ve İsveç'te orantılı olarak daha fazla kadın cinayeti işlenmesine rağmen, Hollanda üçüncü sırada yer alıyor. 

Yapılan bir araştırmaya göre Hollanda’da her sekiz günde bir, 1 kadın eski eşi veya partneri tarafından öldürülüyor. Buna rağmen kadın cinayeti anlamına gelen “femicide” kelimesi toplum içinde halen bilinen bir kelime değil. 

Anket sonuçları bile ürkütüyor!
Hart van Nederland tarafından yürütülen anket çalışması 21 ve 22 Aralık 2022 tarihleri arasında yapıldı ve ankete 3 bin 371 kişi katıldı. Katılımcılara kadına karşı ev içi şiddet hakkındaki tecrübe ve bilgileri soruldu. 

Anket sonuçlarına göre; 50 yaş altı erkekler arasında yüzde 16’lık bir kesim kadına karşı şiddeti kabul edilebilir olarak görürken, 50 yaş üstünde bu oran yüzde 4’e kadar düşüyor.

Kadınlar arasında ise kadına karşı şiddeti kabul edilebilir olarak görenlerin oranı yüzde 3.

Ankete katılanların yüzde 33’ü kadın cinayeti anlamına gelen ‘femicide’ kelimesini tanımadığını belirtiyor.

Kadına karşı şiddet hakkında sorulan sorulara katılımcıların büyük çoğunluğu bunun “nefsi müdafaa” olduğunu belirtse de şiddet kullanımını “(kadını kastederek) eğer buna ihtiyacı varsa” ve “kadınlar ikiyüzlülük yaptıklarında” şeklinde cevaplayanlar da oldu.

Katılımcıların yüzde 78’i ise Hollanda’daki kadın cinayetleri sayısı ve ülkenin bu konuda Avrupa’da üçüncü olarak çıkmasını şaşkınlıkla karşılandı.

Şiddet kabul görüyor
Haberde; Hollanda'daki rakamların bu kadar yüksek olmasının bir nedeninin, kısmen genç erkeklerin bazı durumlarda kadınlara karşı şiddet kullanmayı “kabul edilebilir” veya “izin verilebilir” olarak görmesinden kaynaklana bileceği belirtildi.

Adalet ve Güvenlik Bakanlığı, ülkedeki kadın cinayetleri sayısının hala yüksek olduğunun farkında olunduğunu belirtirken, kadın cinayetleri ve diğer aile içi şiddet vakalarını azaltmak için, vakaları önlemeden kovuşturmaya kadar çeşitli alanlarda belediyelerle birlikte çalışıldığını açıkladı. 

Bakanlığa göre; Ook Veilig Thuis, polis, savcılık ve denetimli serbestlik hizmetleri gibi bir çok kurum, bu konuyla yakından ilgilenmekte.

Sorunu çözmek için özel bir koordinatör atanması da çözüm yollarından biri olarak görülse de bakanlık bu fikre çok sıcak bakmıyor. Bakanlık tarafından konun ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Bunun belirleyici bir politika için elverişli olmadığını düşünüyoruz. Bu, fazladan bir ayarlama anlamına gelir. Ayrıca asıl soru, bu konuda katkısının ne olacağıdır. Halihazırda; aile içi şiddet, cinsel şiddet ve kadına yönelik şiddetle mücadele etmek için, eşgüdümlü politikalar uygulanmaktadır.”
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.