Almanya'da, atıkları ayrıştırmak çok ciddiye alınan bir konu. Birçok vatandaşın uyduğu bu kuralda yeni bir düzenleme getirildi. Önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek Biyoatık Yönetmeliği’ne (BioAbfV) uymayana para cezası  kesilecek.

Federal Çevre, Doğa Koruma, Nükleer Güvenlik ve Tüketicinin Korunması Bakanlığı'nın (BMUV) yaptığı yasal değişik 1 Mayıs 2025 tarihinde yürürlüğe girecek. Yeni yönetmeliğe göre biyolojik atıkları doğru şekilde ayrıştırmadan çöp kutusuna atan kişiler 2500 euroya kadar para cezası ile karşılaşacak.

Biyolojik atık kutusuna ne atılabilir? Yabancı cisimler nasıl tespit edilir?
Yasaya göre, biyolojik atık kutularına bahçe atıkları, saksı bitkileri ve kesme çiçekler, ekmek ve unlu mamuller, yumurta kabukları, et ve sosis artıkları, balık kalıntıları ve kemikler, sebze ve meyve artıkları ve artık yiyecekler (çiğ, pişmiş veya bozulmuş) atılabilecek.

Çöp toplama araçlarında bulunacak dedektörler, biyolojik atık kutularına atılan yabancı maddeleri de tespit edebilecek. Böylece kurallara uygun biçimde ayrıştırmayan vatandaşlar tespit edilip, para cezası kesilecek.

Doğru ayrıştırmanın önemi
Biyolojik atık doğru olarak ayrıştırıldığında ya kompost olarak işlenebiliyor ya da biyogaz üretimi için kullanılıyor. Ancak içerisinde bulunan plastik veya metal gibi yabancı maddeler işleme tesislerine zarar verebiliyor, kaliteyi düşürebiliyor ve çevreye zarar veriyor.

Yeni düzenlemede biyolojik çöp kutularında en fazla yüzde 1 oranında yabancı maddeye izin verilecek.
©Sonhaber.eu

Berlin'de her gün bir kadın öldürülüyor Berlin'de her gün bir kadın öldürülüyor

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş