İşveren ve sendika temsilcileri ile bilim insanlarından oluşan Asgari Ücret Komisyonu saatlik asgari ücret miktarının, 2024'ün başında 41 sent artarak saatte 12,41 euro'ya çıkması teklifinde bulundu. Komisyon’un önerisine göre saatlik asgari, ücretin 1 Ocak 2025'te 12,82 euro'ya yükseltilmesi gerekecek.

Normal şartlarda Asgari Ücret Komisyonu tarafından belirlenen rakam, geçtiğimiz yaz aylarında istisnai bir durum olarak, Federal Hükümet tarafından belirlendi ve asgari saatlik ücret 10,45 eurodan 12 euroya çıkarılmıştı.

DGB: “En az 13,50 euroya çıkarılmalıydı”
Asgari Ücret Komisyonunun açıkladığı tavsiye kararında “Karar, Almanya'da hem şirketler hem de çalışanlar için büyük zorluklar oluşturan zayıf ekonomik büyüme ve daimi yüksek enflasyon döneminde geldi." denildi.

Alman Sendikalar Birliği (DGB) komisyonun tavsiyesini sert bir dille eleştirdi. DGB Yönetim Kurulu ve aynı zamanda Asgari Ücret Komisyonu Üyesi Stefan Körzell, yüksek enflasyon göz önüne alındığında 0,41 euroluk zammın, yaklaşık altı milyon asgari ücretli çalışan için aslında “reel ücret kaybı” anlamına geleceğini ifade etti.

Körzell, söz konusu teklifle saat başına ödenen asgari ücrette gelecek yıl yalnızca yüzde 3,4 ve 2025'te yüzde 3,3'lük bir artış olacağını belirterek, “Asgari ücret en az 13,50 euroya çıkarılmalıydı.” şeklinde ifade kullandı.

Federal İstatistik Ofisi'nden alınan son bilgilere göre, Ekim ayında yaklaşık 5,8 milyon çalışan düşük ücretli sektörlerde, yani saatte 12,76 euronun altında ödeme yapılan meslek alanlarında istihdam edildi. 

©Sonhaber.eu 

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Editör: Aslı Onuş