2023 yılında dünya çapında mesleklerini icra eden 120 gazeteci görevi başındayken hayatını kaybetti. Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) Genel Sekreteri Anthony Bellanger, geçtiğimiz yıl ölen gazetecilerin üçte ikisinin Gazze'deki süregelen şiddet olayları nedeniyle öldüğünü açıkladı.
 
2022 yılında 94 gazetecinin, 2023 yılında da 120 gazetecinin hayatını kaybettiğini açıklayan Bellanger, bu gazetecilerden 82’sinin Gazze'de hayatını yitirdiğini aktardı. Bellanger Ukrayna savaşını takip eden bir Ukraynalı, bir Rus ve bir Fransız gazetecinin de hayatlarını kaybettiğini belirtti.
 
Diğer ülkelerdeki gazeteci ölümleri ise şu şekilde: Suriye (3), Hindistan (3), Meksika (3), Guatemala (3), Afganistan (2), Filipinler (2), Bangladeş (2), Pakistan (2), Kamerun (2), Sudan (1), Lesotho (1), Mali (1), Somali (1), Mozambik (1), Nijerya (1), Ruanda (1), Çin (1), Kolombiya (1), Honduras (1), ABD (1), Paraguay (1) ve Arnavutluk (1).
 
Bellanger, "Herhangi bir hikâye bir gazetecinin hayatını hak etmez. Gazeteciler sıklıkla hikayeleri örtbas etmek için kasıtlı olarak saldırıya uğrarlar," diyerek, uluslararası topluma ve hükümetlere gazetecilerin güvenliğini ve bağımsızlığını sağlamak amacıyla bağlayıcı bir antlaşma hazırlama çağrısında bulundu, "Vatandaşların iyi bilgilendirilmeye hakkı var. Gazetecilerin bağımsız bir şekilde haber yapabilmelerini sağlamak hükümetlerin sorumluluğundadır" dedi.
 
Haber: Halil Uygun
©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Avusturya’da evini yenileyeceklere 2000 euro destek verilecek Avusturya’da evini yenileyeceklere 2000 euro destek verilecek

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.