Türkiye 2023 genel seçimlerine yaklaşık iki ay kaldı. 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler için bugün sabah itibariyle hem yurtiçi hem de yurtdışı seçmen kütükleri askıya çıktı. Vatandaşların kütüğü kontrol ederek gerekli değişiklikleri yaptırabilmesi için son gün 2 Nisan 2023.

Yurt dışında yaşayan ve seçmen niteliğini taşıyan Türk vatandaşlarının Yurt Dışı Seçmen Kütüğündeki kayıtları, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce, www.ysk.gov.tr adresinde 20 Mart 2023 Pazartesi günü Türkiye saati ile 08.00'de ilân edilmeye başlandı. 

Yurtdışı Seçmen Kütüğü 2 Nisan 2023 Pazar günü Türkiye saati ile 17.00'de sonlandırılarak tutanak altına alınacak. Bu tarihten sonra yapılacak başvurular ise kabul edilmeyecek.

Konsolosluklar hafta sonu açık olacak
Hollanda’da bulunan Başkonsolosluklar geçtiğimiz hafta sonunda özellikle adres beyanında bulunmak isteyen seçmenler için açık tutuldu. 

Yapılan son açıklamaya göre; Hollanda’daki dış temsilcilikler de dahil olmak üzere tüm dış temsilcilikler önümüzdeki iki hafta boyunca hafta sonları da açık olacak.

Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne nasıl kayıt olunur? Nasıl kontrol edilir? 
Yurtdışında yaşayan seçmen niteliğindeki vatandaşların, seçim döneminde oy kullanabilmeleri için yurtdışı seçmen kütüğüne kayıt yaptırmaları gereklidir. Seçmen kaydı yaptırabilmek için ise yapılması gereken şey, “yurt içinde nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise konsolosluklara başvurarak adres beyanında bulunmaktır.”

Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıtlı olup olmadığınızı ve hangi Temsilciliklerin görev bölgesinde kayıtlı olduklarını, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı’nın internet adresinden kontrol edebilirsiniz.

Yurtdışı seçmen kütüğü sorgulama ekranı
Yurtdışında yaşayıp seçmen niteliği taşıyan ve Yurtdışı Seçmen Kütüğü’nde kayıtlı olmadığı tespit edilen kişilerin ise adres beyanında bulunmaları gerekmektedir.

Adres beyanı nasıl yapılır?
Yurtdışında yaşayan vatandaşlar 2023 seçimlerinde oy kullanmak istiyorsa adres beyanı yaparak Yurtdışı Seçmen Kütüğü’ne kayıt olmalıdır. Adres beyanı ise şöyle yapılır:

Adres beyanı için bağlı bulunduğunuz Başkonsolosluğa şahsen müracaat etmeniz gereklidir. “Yurtdışında Yaşayan Vatandaşlar İçin Adres Beyan Formu-B (ön ve arka sayfa)” yı eksiksiz doldurduktan sonra, nüfus cüzdanlarınızın önlü/arkalı fotokopisiyle birlikte randevusuz olarak bağlı bulunduğunuz Başkonsolosluğa iletmeniz gerekmekte.

YSK yurt dışı seçmen kaydı sorgulama
YSK yurt dışı seçmen kaydı sorgulama işlemi e-Devlet kapısı üzerinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresi ile yapılabilmektedir. 

Yurt dışında nerede oy kullanabilirim?
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler dış temsilciliklerde ve/veya gümrük kapılarında oy kullanabilirler. Sandık kurulacak dış temsilcilikler ve oy kullanılacak gümrük kapıları her seçim için YSK tarafından belirlenir ve ilan edilir.

Gümrük kapısında oy kullanılabilir mi?
Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı olup seçim gününde Türkiye’de olan vatandaşlar, gümrük kapılarında oy kullanabilirler.

Yurt dışında oy kullanma şartları nelerdir?
Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı Cumhurbaşkanı seçimi, milletvekili genel seçimi ile halkoylamasında oy kullanabilir (298/6).

Kesinleşmiş mahkeme kararına göre kısıtlı olan seçmenler, izinli olsalar bile silâhaltında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler (yedek subay öğrencileri dâhil), Türk vatandaşlığını kaybedenler ve  ceza infaz kurumunda hükümlü olarak bulunanlar oy kullanamazlar.

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.