Yılın son güneş tutulması bugün gerçekleşecek. Güneş tutulması, saat 11.08 - 13.03 arasında meydana gelecek ve Hollanda’dan da görülecek. Tutulma esnasında Güneşin yüzde 22'si ay tarafından örtünecek şekilde görülecek

Yılın ikinci ve son güneş tutulması 25 Ekim günü gerçekleşecek. Güneş tutulması, aralarında Hollanda’nın da bulunduğu çoğu Avrupa ülkesinden, kuzeydoğu Afrika, Orta Doğu ve Batı Asya’nın bazı bölgelerinde görülecek. 

Güneş tutulması, 2022'nin son güneş tutulması ancak genel olarak son tutulma olmayacak. 8 Kasım'da ay, Asya, Avustralya, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve kuzey ve doğu Avrupa'nın bazı bölgelerinden görülebilecek bir tam ay tutulmasında Dünya'nın gölgesinden geçecek.

Güneş tutulması ne zaman, saat kaçta? Hollanda'dan görülecek mi?

tutulma
Bu yıl ilk güneş tutulması 22 Nisan günü yaşanmıştı. Gökyüzü, 25 Ekim günü yılın son güneş tutulmasına sahne olacak.

Saat 11:08 geçe ay güneş ile Dünya arasına girmeye başlayacak ve yaklaşık iki saat boyunca güneşi kısmen örtecek. Saat 12:05’de ay güneşin yaklaşık yüzde 22’sini kapatacak. Saat 11:08'de başlayacak olan güneş tutulması saat 13:03'de bitecek.

Güneş tutulmasını izlemek isteyenler Utrecht müzesi ve Sonnenborgh gözlemevinde hazırlanan gözlükleri kullanabilecek. Sonbahar tatili nedeniyle çok sayıda çocuğun bu iki merkezde olacağı tahmin ediliyor. 

25 Ekim'de merkezi tutulma noktası, güneşin %82'sinin tutulacağı kuzey kutbunun üzerinden geçecek. Rusya'dan güneşin %80'e kadarı tutulacak, bu oran Çin'de %70'e, Norveç'te %63'e ve Finlandiya'da %62'ye düşüyor.

Hollanda'da başka bir kısmi güneş tutulmasının görülmesi biraz zaman alacak, bir sonraki güneş tutulması 29 Mart 2025'te olacak.

Güneş tutulması nasıl izlenir?

günes tutulması
Güneşe asla özel koruma olmadan dürbün, teleskop veya çıplak gözünüzle bakmayın. Astrofotoğrafçılar ve gökbilimciler, güneş tutulmaları veya diğer güneş olayları sırasında güneşi güvenli bir şekilde gözlemlemek için özel filtreler kullanırlar.

Güneşi gözlemlerken normal güneş gözlüklerini kullanmak yeterli değildir. Tutulmayı izlemeyi uman gözlemciler güneş gözlemi veya tutulma gözlüğü kullanmalıdır. 

Bunlar mevcut değilse, güneş ışığını bir yüzeye yansıtmak için iğne deliği projektörü kullanmak gibi başka bir dolaylı görüntüleme yöntemi kullanabilirler. Bunun için bir karton parçasında küçük bir delik açıp delikten geçen görüntüyü beyaz bir kağıda yansıta bilirsiniz. Bu yöntemle güneşe direk olarak bakmanıza gerek kalmayacak. Delikli kartondan 60cm arayla tuttuğunuz beyaz kağıda yansıyan görüntü, tutulmanın görüntüsünü de izleyebilmenizi sağlayacak.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.