Kentucky Üniversitesi'nden kimya mühendisi Dibakar Bhattacharyya temas halinde SARS-CoV-2 spike proteinini yakalayıp devre dışı bırakabilen tıbbi bir yüz maskesi zarı geliştirdi. 

SARS-CoV-2 spike proteinler, virüsün vücuda girdikten sonra konakçı hücrelere girmesine izin veren şeyler olarak tanımlanıyor.

Testlere göre, hedeflenen havadaki parçacıkların neredeyse yüzde 99'u yeni maske tarafından filtrelenebiliyor ve bu da enfeksiyondan kaçınma söz konusu olduğunda kullanıcılara hayati bir ekstra koruma katmanı sağlıyor.

Dibakar Bhattacharyya , "Bu yeni malzeme, N95 maskesinin yaptığı gibi virüsü filtreleyebilir, ancak aynı zamanda onu tamamen devre dışı bırakan antiviral enzimler içerir. Bu yenilik, virüsün yayılmasını önlemeye yardımcı olabilecek SARS-CoV-2'ye karşı başka bir koruma katmanı" dedi.

Araştırmacılar, sentetik parçacıklar üzerinde hareketsiz hale getirilmiş SARS-CoV-2 spike proteinlerini kullanarak maskeleri test etti.

Maske, koronavirüs boyutundaki aerosollerin geçmesini durdururken, temastan sonraki 30 saniye içinde sivri proteinleri de yok etti.

Çalışmanın, zarın, N95 maskeleri için Mesleki Güvenlik ve Sağlık İdaresi standardının üzerinde bir koruma faktörü sağladığını, yani havadaki partiküllerin en az %95'ini filtreleyebildiğini de gösterdiği belirtildi.

Ancak bu maskelerin ne zaman piyasaya sürülebileceğine dair bir açıklama henüz yapılmadı.

Foto: Mika Baumeister - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Editör: Aslı Onuş