Eli Lilly ilaç şirketi, Alzheimer hastalığına yönelik olarak geliştirdiği "donanemab" adlı ilacın üçüncü faz klinik çalışmalarının tamamlandığını ve ilacın hastalığının ilerlemesini üçte bir oranında yavaşlattığını açıkladı. Şirket, ilacın önümüzdeki aylarda hastanelerde kullanım onayının alınabileceğini açıkladı.

Donanemab ilacı, geçtiğimiz Kasım ayında açıklanan "lecanemab" ilacı gibi, Alzheimer hastalarının beyninde oluşan beta amiloid adlı proteinleri temizlemek üzere tasarlandı. İki ilaç da antikorlar içeriyor ve Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmak amacıyla geliştirildi.

Donanemab üçüncü faz deneyleri
Donanemab ilacının üçüncü faz çalışmaları, erken evredeki 1734 Alzheimer hastası üzerinde yürütüldü. Bu kişilere, beyinde biriken plakalar kaybolana dek aylık olarak ilaç uygulandı. Hastalık genellikle yüzde 29 oranında yavaşlarken, araştırmacıların yanıt verme olasılığının daha yüksek olduğunu düşündüğü bir grup hastada yüzde 35 oranında yavaşlama gözlemlendi.

Ancak ilacın üçte birlik oranla en sık görülen yan etkisi beyinde şişme oldu. Bu durum çoğunlukla hafif ya da asemptomatik olarak görülürken, yüzde 1,6 oranında tehlikeli boyutlardaydı. İki gönüllü, beyinde oluşan şişme sonucu yaşamını yitirdi. 

Eli Lilly Müdür Yardımcısı Dr. Mark Mintun, ilacın sağlayabileceği olası klinik faydaların onları yüreklendirdiğini söyledi. Mintun ilacın önümüzdeki aylarda hastanelerde kullanım onayının alınabileceğini açıkladı.

Alzheimer hastalığı
Alzheimer hastalığı, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen, özellikle yaşlı bireylerin karşılaştığı bir nörodejeneratif hastalık. Bu hastalığa sahip bireylerde beyinde beta amiloid adı verilen proteinler birikerek plaklar oluşturuyor ve nöronların ölümüne neden oluyor. Alzheimer hastalığı, bireylerin bilişsel işlevlerinde ciddi bir düşüşe neden olabiliyor ve günlük aktiviteleri yerine getirme yeteneklerini etkiliyor.

Alzheimer hastalığı, tıbbi araştırmacılar için uzun yıllar boyunca çözülemeyen bir problem haline geldi. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar, Alzheimer hastalığının ilerlemesini yavaşlatmak için umut verici yeni yolların olduğunu gösteriyor. 

©Sonhaber.eu

Haberlerimizi İnstagram hesabımızdan da takip edebilirsiniz.

WhatsAppta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.euya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.