Teknolojinin ilerlemesiyle hayatımıza giren ve vazgeçilmez hale gelen akıllı telefonlar, kötü niyetli kişilerin de yoğun olarak kullandığı alanlar haline geldi. Uzun yıllardır kullanıcıların verilerini toplayan ve bankacılık uygulamalarına sızan yazılımlar farklı konseptlerde çalışıyor. 

Kötü niyetli bu yazılımlar ara ara Android kullanıcılarının “güvenli” olarak gördüğü ve uygulama indirdiği Google Play Store’da da yer alıyor. Siber güvenlik araştırmacılarından gelen yeni bir raporda App Store’da yer alan ve Android telefonları etkileyen zararlı uygulamaları ortaya çıkarttı.

Hem verilerinizi ve hem de paranızı çalan zararlı Android uygulamaları
Phone Arena sitesinde yer alan habere göre, Google Play’de bulunan birtakım uygulamalar oldukça zararlı. Bazılarının 50 binden daha fazla indirmeye sahip olduğu belirtilen haberde, bu uygulamaların Google Play Store’dan çoktan kaldırıldığı belirtildi.

Android için zararlı uygulamalar, birbirinden farklı kategorilerde yer alıyor. Her zaman tercih edilenler arasında doküman tarama, PDF okuyucu gibi uygulamalar bulunurken; son zamanlarda popüler olan uygulamalar arasında ise kripto para ve NFT uygulamaları geliyor.

Kötü amaçlı malware içeren bu Android uygulamaları, verilerinizi çalmaktan kripto para cüzdanınızı kopyalamaya kadar çok çeşitli işlemleri yapabiliyor. 

Liste olarak sıralanan bu uygulamaların 50 binden fazla indirilmesi ve 4.8 gibi yüksek puanlara sahip olması, Android kullanıcılarının potansiyel kurban olabileceni işaret ediyor.

Son zamanlarda Google Play’e yüklenmiş tehlikeli uygulamalar :
Document Manager
Coin track Loan – Online loan
Cool Caller Screen
PSD Auth Protector
RGB Emoji Keyboard
Camera Translator Pro

Daha önceden kötü amaçlı kodlara sahip olduğu keşfedilen Android uygulamaları:
Fast PDF Scanner
Air Balloon Wallpaper
Colorful Messenger
Thug Photo Editor
Anime Wallpaper
Peace SMS
Happy Photo Collage
Original Messenger
Pellet Messages
Smart Keyboard
Special Photo Editor
4K Wallpapers

Daha önce yüklenen zararlı uygulama nasıl kaldırılır?
Listede yer alan uygulamalar Google Play’den çoktan kaldırıldı. Listede yer alan uygulamalardan bir veya bir kaçını telefonunuza yüklediyseniz öncelikle yapmanız gereken tüm şifrelerinizi değiştirmek. Bunun yanı sıra telefonu fabrika ayarlarına geri çevirerek sıfırlamak da arka planda çalışan tehditleri önleyecektir.

Güvende kalmak için ne yapabilirsiniz?
Her tür kötü amaçlı yazılımı Android telefonunuzdan her zaman uzak tutmanın gerçekten kusursuz bir yolu olmasa da, deneyebileceğiniz ve riskleri en aza indirebileceğiniz bazı şeyler bulunmakta. 

Telefonunuzu güvende tutmak için yapabilecekleriniz:

  • Yalnızca Google Play gibi güvenilir mağazalardan, popüler uygulamaları indirin.
  • Şüpheli, potansiyel olarak kötü niyetli veya siber güvenlik uzmanları tarafından bu şekilde adlandırılmış tüm uygulamaları mümkün olan en kısa sürede silin.
  • Ortalama kullanıcı inceleme puanını kontrol edin, ardından olası “kırmızı” uyarılar için bireysel incelemelere göz atın (birçok 1 yıldızlı derecelendirme, gizlilik ihlallerinin tekrar tekrar belirtilmesi ve diğer şüpheli davranış türleri, "dolandırıcılık", "sahte" vb.).
  • Dünyanın önde gelen VPN sağlayıcısı ExpressVPN gibi bir uygulamayla gizliliğinizi koruyun Sağduyunuzu kullanın (Bir şey gerçek olamayacak kadar iyi görünüyorsa veya bedava olamayacak kadar iyiyse, uzak durmak en akıllıca yol olabilir).

Foto: Azamat E - Unsplash

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın