Uluslararası Enerji Ajansı (IAE) Başkanı Fatih Birol, tamamen kapanmanın en olası senaryo olmadığına inandığını, ancak Avrupa'nın her ihtimale karşı acil durum planları üzerinde çalışması gerektiğini söyledi.

Son haftalarda, birkaç Avrupa ülkesi, beklediklerinden önemli ölçüde daha az Rus gazı aldıklarını söyledi. Rus yetkililer kasıtlı olduğunu reddediyor ve teknik sorunları öne sürüyor.

Ukrayna'nın işgalinden önce Avrupa, doğalgazının yaklaşık yüzde 40'ını Rusya'dan ithal ederken, bu rakam şimdi yaklaşık yüzde 20'ye düştü.

Fatih Birol, gaz arzındaki son azalmanın "stratejik" olduğuna inandığını belirtti. Enerji Ajansı BAşkanı; düşüşler, Avrupa ülkelerinin gaz depolarını doldurmasını zorlaştırdığını ve bu durumun kış aylarında Rusya'nın gazı kapatma ihtimalini artırdığını belirtti. 

Birol BBC News'e verdiği demeçte, "Rusya'nın burada ve orada farklı sorunlar bulmaya ve Avrupa'ya gaz dağıtımını daha da azaltmak ve hatta belki de tamamen kesmek için mazeretler bulmaya devam etmesini göz ardı edemem" dedi. 

Geçen hafta Rusya'dan Avrupa'ya giden ana boru hatlarından biri olan Nord Stream 1'den geçen doğal gaz akışı, kapasitenin sadece yüzde 40'ıydı. Bir çok uzman ise Rusya’nın neden olarak sunduğu “teknik aksaklıklar” açıklamasına kuşku ile baktığını belirtiyor.

Avrupa genelinde, gaz arzındaki eksiklikler bildirilmeye devam ediyor. Cuma günü İtalyan enerji şirketi Eni, Rus devlet kontrolündeki gaz devi Gazprom'dan beklediği gazın yalnızca yarısını aldığını söylerken, Slovakya ve Avusturya da düşüş yaşadığı konusunda açıklama yapmıştı.

Fransa, 15 Haziran'dan bu yana Almanya üzerinden Rus gazı almadığını, Polonya, Bulgaristan, Finlandiya, Danimarka ve Hollanda'nın da Rus rublesi ödeme talebini reddetmesinin ardından Rusya'dan gaz dağıtımını askıya aldığı açıklanmıştı.

Sitemizde yayımlanan haberlerin her türlü hakkı SONHABER.eu’ya aittir. Haberin linki kaynak olarak gösterilmeden alınan haberler için hukuki işlem başlatılacaktır.

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın