Slovenya geçen yıl aralık ayından itibarıyla elektronik vinyet uygulamasına başladı. Özellikle kendi aracı ile Türkiye'ye gidecek sılayolu yolcularının bu kurala dikkat etmesi gerekiyor.

Gişelerde yapacağınız ödeme sonrası plakanız sisteme işleniyor. Otoyol üzerindeki elektronik sistemler plakanızı okuyarak e-vinyet kaydınızı kontrol ediyor. Ayrıca sınır kapılarındaki görevliler de belge kontrolü yapabiliyor. 

Olabilecek yanlış okuma veya kontroller için ödeme yapmadan önce belge üzerinde yazan araç plaka numaranızı kontrol edin ve bu belgeyi izin sonuna kadar saklayın. Yedi günlük e-vinyet bedeli 15 euro. Vinyetsiz otoyola çıkmanın cezası ise 300 eurodan başlıyor. 

Geçtiğimiz senelerde Slovenya’da birçok vatandaşımız yüksek miktarlarda para cezası ödemek zorunda kaldı.

Trafik kurallarına da dikkat etmeniz hem sizin hem de yol güvenliği için önemli.

Araçtaki herkesin emniyet kemerinin bağlı olması gerekiyor. Boyu 150 cm’den küçük çocuklar için yükseltici şart. 3 yaşından küçük çocuklar için ekstra dizayn edilmiş çocuk koltuğu mecburi. Aracınızın farları 24 saat açık olmalı. Araçtaki kişi sayısı kadar reflektörlü yelek bulundurmanız gerekiyor. 

Slovenya otoyollarında aksine bir işaret olmadığı sürece hız sınırı saatte 130 km. Polis, çok sayıdaki sabit ve seyyar radarlarla hız kontrolü yapıyor. 

Ülke genelinde trafik cezaları oldukça yüksek. En az 60 eurodan başlayan cezalar 500 euroya kadar çıkabiliyor. Radar cezaları evinize posta ile gönderiliyor.

Slovenya, Türkiye’den dönüşlerde Schengen bölgesine giriş kapısı konumunda bu nedende sınırlarda sıkı kontroller yapılıyor. Özellikle hafta sonları uzun bekleme süreleri olabilir. Geçerli pasaport, oturma izni veya vizesi olmayanın ülkeye giriş ve çıkışına kesinlikle izin verilmiyor. 

Dönüşlerde, Avusturya’ya sınır olan Karawanken tünelinde kontrollü geçiş nedeniyle uzun bekleme süreleri oluyor. Hafta sonları bu bekleme süreleri daha da artabilir.

Kontroller çok sıkı
Lübliyana Büyükelçisi Aylin Taşhan gazeteye yaptığı açıklamada, Schengen bölgesi giriş kapısı Slovenya sınırlarındaki sıkı kontroller nedeniyle vatandaşlarımızı uyardı.,

Taşhan “Slovenya polisi ve gümrük memurları görevlerini itinayla, eksiksiz yapıyorlar. Eksik evrak ile araçta bulunan ve AB gümrük mevzuatına uygun olmayan eşyalar hâlâ en büyük sorun. Vatandaşlarımız yola çıkmadan önce kendilerinin ve birlikte seyahat ettikleri kişilerin evraklarını ve geçerlilik tarihlerini çok dikkatli kontrol etsinler. Eksik evrakla ülkeden çıkış yapılmasına kesinlikle izin verilmiyor. Eksik evrakla ülkeye giriş yapmanın cezası ise 500 euro. Günlük kullanım dışındaki ziynet eşyaları ile 10 bin euro üzerindeki paranın bildirilmesi ise şart. Et ve süt ürünlerinin ülkeye girişi kesinlikle yasak.”

E-Vinyet satın alırken bunlara dikkat edin!

slovenya
E-vinyet satın alırken plakanızı bir kâğıda yazarak görevliye verin. Ödeme yapmadan belgede yazan plakanızı kontrol edin. Eğer araç ruhsatınızı görevliye verecek olursanız, geri almayı unutmayın. 

Avusturya sınır kapısı Karawanken tünelinden, Hırvatistan sınır kapısı Obrezje’ye kadar 185 km. Yolun tamamı otoyol. Hız limiti 130 kmh. Otoyol boyunca çok sayıda radar var. Hız yapmayın. Trafik kurallarına uyun.

Dikkat edilmesi gereken hususlar!
* AB üyesi ve Schengen bölgesinde.
* Para birimi euro.
* Bu seneden itibaren e-vinyete uygulaması başladı ve mecburi
* 7 günlük e-vinyet ücreti 15 euro.
* E-vinyet faturasında plakanızı kontrol edin ve faturayı saklayın.
* Schengen bölgesi giriş kapısı olması nedeniyle sınırlarda kontroller sıkı.
* Türkiye’ye gidiş yönünde euro ile son defa benzin almayı unutmayın.
* Radar kontrolü çok.
* Cezalar adresinize gönderiliyor.
* Sadece iki paket sigara hakkınız var.
* Hayvansal ürünler ve süt ürünlerinin ülkeye girişi kesinlikle yasak.

Önemli Telefonlar ve Bilgiler
T.C. Lübliyana Büyükelçiliği
Adres: Livarska ulica 4, 1000 Ljubljana
Telefon: + 386 1 236 41 50 veya 51
Acil durum telefonu: +386 30 738 928
[email protected]
Polis: 113
İlk yardım: 112
İtfaiye: 112
Slovenya Otomobil Kulübü AMZS: 1987
Trafik danışma numarası: +386 1 530 53 00

Kaynak: Hürriyet Avrupa

Sonhaber'i artık Telegram'da da takip edebilirsiniz:  t.me/sonhabereu

WhatsApp’ta ücretsiz bültenimize abone olun, Hollanda ve diğer Avrupa ülkeleri gündeminden seçtiğimiz haberler her gün telefonunuza gelsin! Abone olmak için tıklayın